top of page
Sistemul educational Franta

Un prim pas important pentru orice persoană care își dorește să profeseze în Franța este să se informeze corespunzător despre oportunitățile existente cu privire la relocarea împreună cu familia sa. 
  
Regăsiți mai jos  tot ceea ce presupune sistemul educațional francez. Este important de știut că trecerea de la sistemul de învățământ românesc la cel francez nu o să fie dificil pentru copilul dumneavoastră, având în vedere faptul că sistemul educațional din Franța este similar cu cel din România. În plus, Franța oferă copiilor sistem de îngrijire, încă de la vârste fragede. 
  
Dacă vă aflați în căutarea unei soluții încă din primele zile de viață ale copilului, puteți opta pentru o creșă, o asistentă maternală sau un babysitter. Dacă timpul nu vă permite să stați acasă cu copilul, aveți la dispoziție aceste posibilități. Cea mai facilă și frecventă soluție este aceea de a apela la o asistentă maternală, aceasta fiind o persoană specializată, cu studii în acest domeniu. 

Dupa această etapă, organizarea învățământului se face după următorul model:

Învățământ primar

Grădinița sau école maternelle începe la 3 ani, ultimul an de grădiniță fiind important (grupa mare sau grande section), deoarece copiii încep să învețe și să citească. 

Pentru copiii între 2 luni și 3 ani există creșe de stat, în cadrul cărora plata este realizată în funcție de venit. Dat fiind faptul că locurile disponibile sunt puține și se găsesc destul de greu, există și varianta asistentei maternale la care pot apela părinții care lucrează. Numite și creșe familiale, sunt acreditate de Protecția Maternală și Infantilă și costă de la 20€ / zi. 

Mixtă și gratuită, daca e publică, école élémentaire se face între 6 și 11 ani, de la clasa I (CP) până la clasa a V-a (CM2).

Învățământ secundar

La școală

Trecerea de la école élémentaire la collège se face fără susținerea vreunui examen. Colegiul este de 4 ani, de la 6 eme la 3 eme (clasa a IX-a), iar la final se susțin examene naționale pentru a obține „Diplome national du brevet”. În funcție de notele obținute, se va urma lycée général ou technologique (liceu normal sau tehnic) sau lycée professionnel (școală profesională). 

La liceu

Studiile liceale au o durată de trei ani (2nde, 1re, terminale). Diploma de liceu profesional este denumită C.A.P. (Certificat d'aptitude professionnelle), iar cea de liceu general poartă numele de diploma de BAC. 

Învățământ superior

La majoritatea facultăților, admiterea se face pe bază de dosar și interviu. La politehnică, medicină, arhitectură și artă se susține examen. Taxele universitare pornesc de la 180 € / an, fiind mai accesibile decât cele românești. 
  
Anii de studiu au aceeași structură ca și în România, singura diferență fiind cea legată de programele de masterat. Diploma de masterat se obține după doi ani, însă anii de studiu sunt individuali și se pot face în universități sau specializări diferite. 
  
Universitățile numite Grandes Ecoles sunt universități de prestigiu care oferă un nivel de învățământ superior, procesul de admitere fiind special, iar taxele fiind de minim 3000 € / an. 

bottom of page