top of page

Bine v-am găsit! În acest material dorim să vă prezentăm câteva dintre regiunile Franței, poate cele mai frumoase zone, locuri unice prin frumusețea lor. 

(Poitou-Charentes)

Poitou-Charentes este una dintre cele 27 regiuni ale Franței. Capitala regiunii este orașul Poitiers, iar regiunea cuprinde 4 departamente.

Regiunea se află într-o depresiune dintre Masivul Armorican la nord si Masivul Central la sud-vest, astfel că relieful este valonat, dar fără diferențe foarte mari de nivel. În partea vestică, la malul Golfului Biscaia, relieful este plat cu înălțimi de maxim 350m, iar aici se află câteva estuare ale diferitelor râuri, cele mai importante fiind Gironde și Charente.  

La Rochelle este un important port și o stațiune turistică des vizitată, iar Poitiers este un oraș dezvoltat din punct de vedere industrial.

(Burgundia)

Burgundia (în franceză Bourgogne) este o altă regiune a Franței. Capitală regiunii este orașul Dijon, iar regiunea cuprinde 4 departamente. Regiunea este mai mare decât vechiul Ducat, dar mai mică decât teritoriile franceze controlate de către Ducii de Burgundia. 

În partea de nord și de est relieful este de câmpie, în partea centrală este un platou calcaros, cu pante line spre nord-est și abrupte spre sud-est, iar în partea de sud se găsesc contraforturile Masivului Central. 
  
Cel mai înalt punct: Haut-Folin (901m) în Morvan. 

Canalul Burgundiei uneste râurile Yonne și Saône, permițând ambarcațiunilor să navigheze din nord în sudul Franței. Construcția a început în 1765 și a fost terminată în 1832. În vârf se află un tunel de 3,333 kilometri lungime în linie dreaptă. Canalul are 242 km lungime, cu un total de 109 ecluze și traversează două departamente ale Burgundiei, Yonne și Cote d'Or. Astăzi, canalul este folosit în principal pentru turism ; Dijon, cel mai important oraș de-a lungul canalului, are un port pentru bărci de agrement.

Cel mai cunoscut produs al regiunii este vinul de Burgundia și cel mai important producător este departamentul Côte-d'Or. Pe lângă vin, agricultura și creșterea bovinelor sunt domenii foarte bine dezvoltate. Din punct de vedere industrial, în secolul XIX s-a dezvoltat mineritul și siderurgia. Aceasta a generat pe valea râului Saône, în departamentul Yonne și la Dijon dezvoltarea unor centre industriale puternice.

(Centre-Val de Loire)

 Centre-Val de Loire, până la 1 ianuarie 2015 numită Centru (în franceză Centre), este una dintre cele 27 de regiuni ale Franței. Capitala regiunii este orasul Orléans, iar regiunea cuprinde 6 departamente. 

Relieful predominant este de câmpie, străbătut de Loara și de afluenții săi Cher, Indre și Eure ce formează văi late, dar nu excepțional de adânci. 
  
Din punct de vedere economic, regiunea este una dintre cele mai dezvoltate ale Franței. Este cea mai importantă regiune producătoare de cereale din Franța și din Uniunea Europeană și a 5-a regiune industrială a țării. Este un producător important de medicamente, cosmetice, cauciuc și a doua regiune producătoare de electricitate din Franța. De asemenea, Valea Loarei este o importanta regiune viticolă a Franței. 

(Nord-Pas-de-Calais)

 Nord-Pas-de-Calais (în traducere Nord-Pasul Calais) este una dintre cele 27 regiuni ale Frantei. Capitala regiunii este orașul Lille, iar regiunea cuprinde 2 departamente. 

Regiunea estică de coastă și regiunea sudică ce reprezintă 60% din teritoriu oferă peisaje valonate și are aspect de bocage (crâng), cu o densitate de populație comparabilă cu media pe țară. În schimb, regiunea nord-estică aparține marii câmpii nord-europene, având altitudini mici ce rar depășesc 100m, are o concentrație a populației ridicată și o densitate crescută a activităților industriale. 
  
Regiunea este puternic urbanizată, peste 83% din locuitori locuind în orașe. Cu peste 4 milioane de locuitori, reprezintă 7% din populația Franței, are cel mai mare procentaj de tineri sub 25 de ani și una dintre cele mai scăzute rate ale mortalitătii. Regiunea cuprinde opt aglomerații de mai mult de 100.000 de locuitori dintre care una cu mai mult de 1.000.000 - metropola Lille. Aglomerațiile Béthune-Bruay, Lens-Liévin-Hénin, Douai și Valenciennes formează o conurbație aproape continuă care se continuă și în Belgia. În total, regiunea se află în mijlocul unei zone cu o rază de 300 kilometri, unde locuiesc peste 100 milioane de persoane.​ 

(Lorena)

 Lorena (în franceză Lorraine, în germană Lothringen) este o regiune administrativă situată în nord-estul Frantei, la granița acesteia cu Belgia, Luxemburg și Germania. 

Lorena are o suprafață de 23.500 km2 însemnând 4,3% din teritoriul francez. Cuprinde departamentele Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle și Vosges. Două fluvii importante, Meuse și Mosela, își încep cursul din această regiune. 
  
Cele mai importante orașe sunt: Metz, Nancy.

(Pays de la Loire)

Pays de la Loire (în traducere Ținuturile Loarei) este una dintre regiunile Franței. Capitala regiunii este orașul Nantesiar. Regiunea cuprinde 5 departamente. 

Relieful regiunii este valonat, sub formă de coline ce rar depășesc 400m, reprezentând ultimele contraforturi ale Masivului Central si o bună parte din Masivul Armorican. Cu toate că regiunea este numită după râul Loara, aceasta nu trece decât prin două departamente, restul rețelei hidrografice, fiind formată din afluenți ai acesteia Loir, Sarthe și Mayenne. Coasta are o lungime de 368 kilometri și conține două insule importante Noirmoutier și Ile d'Yeu. 
  
Regiunea a fost creată ca o regiune de susținere a orasului Nantes, cel mai dezvoltat din punct de vedere economic al regiunii. Industria grea este foarte prezentă în acestă regiune, în apropiere aflându-se Șantierele Atlanticului unul dintre cele mai mari șantiere navale din Europa. De asemenea, Airbus și Alstom (producătorul trenurilor TGV) au facilități de producție aici. 

bottom of page