top of page
Stiri Medicale

Vaccinuri ADN vs. ARNm

Vaccinuri ADN vs. ARNm 1.jpg

Vaccinurile ADN și ARN utilizează material genetic pentru a furniza informații celulelor umane și pentru a provoca un răspuns imun. Vaccinurile ADN sunt sigure, ușor accesibile la producere și, spre deosebire de vaccinurile ARN, sunt stabile la temperatura camerei. Aceste atribute le fac mai promițătoare pentru imunizarea rapidă a populațiilor, în special în condiții cu resurse limitate.

Vaccinurile ADN utilizează molecule mici de ADN circulare, numite surse de încredere plasmide, pentru a introduce o genă dintr-o bacterie sau virus pentru a declanșa un răspuns imun.

De exemplu, ZyCoV-DTrusted Source, vaccinul ADN COVID-19 recent dezvoltat autorizat în India, constă dintr-o plasmidă care poartă o genă care codifică proteina vârf SARS-CoV-2.

După intrarea într-o celulă umană, plasmida trebuie să-și croiască drum prin citoplasmă, să traverseze membrana nucleului și să intre în nucleul celulei.

Enzimele din nucleu transformă gena virală sau bacteriană pe care o transportă plasmida în sursă de încredere în ARN mesager (ARNm). ARNm trebuie să călătorească apoi în citoplasmă, unde enzimele se transformă într-o proteină bacteriană sau virală.

Sistemul imunitar identifică proteina bacteriană sau virală ca un corp străin și provoacă un răspuns imun.

Răspunsul tinde să fie gradual, deoarece sistemul imunitar nu a întâlnit anterior proteina bacteriană sau virală.

Vaccinarea determină formarea celulelor imune ale memoriei. Când apare o infecție, aceste celule recunosc rapid bacteria sau virusul și previn bolile severe.

ADN-ul plasmidic se degradează în câteva săptămâni, dar aceste celule imune de memorie oferă imunitate continuă împotriva agentului patogen.

Vaccinuri ADN vs. ARNm 2.jpg

Vaccinurile ADN vs. ARNm: Cum diferă

Similar vaccinurilor ADN, vaccinurile ARNm furnizează material genetic celulelor umane pentru a le sintetiza într-una sau mai multe proteine virale sau bacteriene.

În timp ce vaccinurile ADN și ARNm prezintă mai multe asemănări, există diferențe notabile între aceste vaccinuri genetice.

Pentru ca vaccinurile ADN să fie eficiente, ADN-ul plasmidic trebuie să traverseze membrana celulară, să intre în citoplasmă și apoi să ajungă la nucleul celulei traversând membrana nucleului.

În schimb, un vaccin ARN trebuie să traverseze membrana celulară doar pentru a intra în citoplasmă. Citoplasma conține enzime care utilizează informațiile genetice din moleculele ARNm pentru a sintetiza proteinele bacteriene sau virale.

Deoarece vaccinurile ADN trebuie să treacă prin etapa suplimentară de intrare în nucleul celular, ele produc un răspuns imun mult mai mic decât vaccinurile mARN.

Cu toate acestea, un singur ADN plasmidic poate produce numeroase copii ale ARNm. Odată ce un ADN plasmidic intră în nucleu, acesta poate produce mai multe proteine bacteriene sau virale decât o singură moleculă a unui vaccin mARN.

Dr. Margaret Liu, președinta consiliului de administrație al Societății Internaționale pentru Vaccinuri, a menționat că vaccinurile ADN „nu sunt în mod inerent la fel de imunostimulatoare ca ARNm [vaccinurile], dar [nu este] clar [că] acesta este un dezavantaj, deoarece inflamația vaccinurilor ARNm poate limita aplicarea acestora. ”

În timp ce oamenii pot tolera inflamația mușchilor și alte efecte secundare pe care le provoacă vaccinurile ARN în contextul pandemiei COVID-19, aceste efecte secundare pot limita utilizarea lor împotriva bolilor non-pandemice, a explicat dr. Liu.

Vaccinurile ARNm sunt fragile și necesită depozitare și transport la temperaturi reci sau ultra-reci. În schimb, vaccinurile ADN au o stabilitate mai mare și sunt mai ușor de depozitat și transportat decât vaccinurile mARN.

Dr. Liu a menționat că logistica stocării și transportului vaccinurilor ARNm a împiedicat distribuirea vaccinurilor către țările cu venituri mici. Vaccinurile cu ADN stabil la temperatură oferă o alternativă viabilă.

De exemplu, vaccinul ADN COVID-19 ZyCoV-D rămâne stabil la temperatura camerei timp de cel puțin 3 luni și chiar mai mult la 2-8 ° C (35,6-46,4 ° F), făcându-l neprețuit pentru setări cu resurse limitate.

SURSAmedicalnewstoday.com

Vaccinuri ADN vs. ARNm 3.jpg
bottom of page