top of page

Sistemul educațional în UK

Cei mai mulți părinți își doresc să le poată oferi o educație copiilor lor care să îndeplinească toate standardele necesare. De aceea, este important să fiți informați cu privire la sistemul educațional din Marea Britanie, pentru că se poate dovedi o opțiune de succes pentru educarea copiilor dumneavoastră. 
  
Înainte de toate, în momentul în care doriți să vă înregistrați copilul la o instituție de învățământ din Marea Britanie, trebuie să fiți în măsură să răspundeți la următoarele întrebări: 

  • Există taxe care trebuie plătite? Ce acoperă aceste taxe și ce alte costuri sunt implicate?

  • Școala are o performanță bună în ceea ce privește rezultatele la examene și inspecțiile guvernamentale?

  • Există facilitățile potrivite pentru copilul dumneavoastră?

 

Toate aceste informații le puteți obține consultând următoarea listă de site-uri, în care puteți vedea dacă instituția de învățământ vizată de dumneavoastră îndeplinește toate stadardele de performanță: 

 

 

Dacă doriți să căutați școli într-o anumită zonă, puteți utiliza următoarele link-uri utile:

 

Despre sistemul educațional din Marea Britanie

 

În această țară sistemul educațional este împărțit pe 5 niveluri:

  • Primii ani

  • Învățământ primar

  • Învățământ secundar

  • Further Education (FE)

  • Higher Education (HE)

 

Primii ani

3 - 4 ani

Educația copiilor începe de la vârste fragede, prin participarea la programe interactive și educaționale din grădinițe și alte centre de educație pentru copii. Deși acest tip de educație nu este obligatoriu, cei mai mulți părinți aleg pentru copiii lor să urmeze astfel de programe. 

 

4-16 ani

De la această vârstă este obligatoriu pentru copiii cu vârste cuprinse între 4-16 ani să fie înscriși în programe educaționale 

  • Învățământ primar: 4-11 ani 

  • Învățământ secundar: 11 – 16 ani 

 

Further Education (FE)

Programele de FE ajută elevul să se dezvolte în continuare și îl pregătește pentru învățământul superior. Toate acreditările și certificările obținute în astfel de instituții sunt recunoscute de școli și angajatori din toată lumea. 

 

În urma unor astfel de programe se pot obține următoarele calificări: 

 

A-levels și AS-levels: Acestea conțin numeroase cursuri și sunt cele mai comune printre elevii care își doresc să continue studiile în UK. Se studiază 3-4 materii, însă doritorii pot studia mai multe sau mai puține. 
  
Internațional Baccalaureate (IB) Diplomă Programme: Aceasta este o alternativă la programul de sus și urmărește 6-7 subiecte. Elevii își pot alege singuri ce subiecte să studieze (matematică, engleză și teoria cunoștințelor sunt materii obligatorii). 
  
Scottish Highers/Advanced Highers: Aceste programe sunt oferite de Scoția. Studenții cu aceste calificări pot intră direct în al doilea an la facultate. 

 

Pentru a vă face o idee despre costurile care intervin în momentul în care alegeți să studiați în UK, puteți vizita site-ul: http://www.ukcisa.org.uk/

Higher Education

Educația superioară în UK este împărțită pe două niveluri:

- Undergraduate programmes: diplome de licență, alte diplome de studii superioare naționale

- Postgraduate programmes: diplome de masterat, MBAs, PhDs, doctorate și altele.

 

Taxele de școlarizare pentru undergraduate programmes variază de la universitate la universitate. Mai jos sunt cele mai ridicate taxe, însă cele mai multe instituții au taxe mai scăzute: 

  • În Anglia și Wales, până la £9,250 / an

  • În Irlanda de Nord, până la £3,575 / an

  • În Scoția, studiile sunt gratuite pentru studenții din Scoția sau din EU

 

Pentru mai multe informații despre taxele de școlarizare puteți consulta site-ul: http://www.ucas.com/how-it-all-works/student-finance/undergraduate-student-finance

 

Taxele de școlarizare pentru programele postgraduate variază de la instituție la instituție și pentru mai multe informații puteți accesa următorul link: http://www.ucas.com/how-it-all-works/student-finance/postgraduate-student-finance

bottom of page