Poate că în sezonul estival, mulți dintre noi se gândesc deja la concediu și la zilele petrecute pe plajă, însă trebuie să avem în vedere și pericolele expunerii necontrolate la soare.
Expertii spun ca expunerea la radiatiile ultraviolete (UV) - de la soare, de la aparatele de bronzat verticale sau orizontale - reprezinta cauza principala a cancerului de piele, aceasta expunere fiind raspunzatoare pentru aproximativ 86% dintre cancerele de piele non-melanom si pentru aproape 90% dintre cancerele de piele care sunt melanom. In plus, expunerea excesiva la radiatiile UV ale soarelui poate creste riscul de afectiuni oculare, cum ar fi cataracta si melanomul ocular. Acum un studiu* nou scoate la iveala si ale efecte pe care le au radiatiile ultraviolete: ele pot "atinge" atat creierul, ca si sistemul endocrin, spun oamenii de stiinta.
Pielea este un organ precum o bariera de protectie, care are numeroase functii si capacitati, pentru a mentine si recladi homeostaza cutanata.
Aceste functii complexe pe care le are pielea noastra sunt coordonate de un sistem cutanat neuroendocrin, care comunica totodata intr-o maniera bidirectionala cu sistemul nervos central, cu sistemul endocrin si cu sistemul imunitar, arata cercetatorii. Toate aceste sisteme actioneaza intr-un mod unitar, pentru a controla homeostaza corpului nostru.
Expertii au aratat ca absorbtia radiatiilor ultraviolete de catre piele nu doar ca declanseaza mecanisme care apara integritatea pielii si care regleaza homeostaza globala, insa in acelasi timp razele UV induc patologii la nivelul pielii, cum ar fi cancerul, imbatranirea prematura, raspunsuri autoimune. Aceste efecte apar secundar la anumite transformari prin care trece energia ultravioleta electromagnetica.
SURSA: doc.ro