top of page
Stiri Medicale
ROMÂNIA, PARTE A PROIECTULUI DE ACŢIUNE COMUNĂ ‘CHESSMEN’ PRIVIND GESTIONAREA DISCONTINUITĂŢILOR ÎN APROVIZIONAREA CU MEDICAMENTE
medicale.jpg

Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) implementează proiectul european de acţiune comună „Coordonarea şi armonizarea sistemelor existente pentru gestionarea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente” (CHESSMEN), alături de alte 27 de autorităţi de reglementare în domeniul farmaceutic din 21 de state membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European.

„În ultimii ani, la nivel global, lipsa unor medicamente sau discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente a devenit o problemă majoră, cu impact negativ în domeniul sănătăţii publice, respectiv a accesului pacienţilor la tratamente. Fie că vorbim de probleme legate de producţie, dificultăţi întâmpinate pe lanţul de distribuţie sau politici de reglementare în domeniul preţurilor la medicamente, impactul asupra populaţiei este acelaşi: lipsa medicamentelor. Prin urmare, cauzele care generează aceste riscuri sunt multiple, fiind necesară identificarea unor soluţii şi strategii complexe”, a transmis, luni, Ministerul Sănătăţii.

În acest context, în scopul sprijinirii statelor membre în implementarea proceselor şi măsurilor adecvate pentru rezolvarea acestui deficit, a fost elaborat proiectul de acţiune comună CHESSMEN, care urmăreşte identificarea şi diseminarea unor modele şi iniţiative eficiente în domeniul raportării, monitorizării şi implementării de măsuri specifice, promovând totodată dialogul continuu între autorităţile de reglementare responsabile.

Activităţile cuprinse în cadrul acestei acţiuni comune se concentrează atât pe prevenirea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente, cât şi pe crearea de strategii operaţionale menite să minimizeze impactul acestora.

Proiectul, cofinanţat de Comisia Europeană, prin intermediul Programului EU4Health, se derulează pe parcursul a trei ani, fiind coordonat de Agenţia Italiană pentru Medicamente, cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate din Italia. AGERPRES

SURSA: farmaciaviitorului.ro

Anchor 1
Anchor 2
bottom of page