top of page

Poluarea aerului, cauza schizofreniei?

schizofrenia.jpg

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 20 de milioane de oameni sunt diagnosticati cu schizofrenie. Poate fi cauzată schizofrenia de poluarea aerului? Cercetătorii lucrează în prezent la stabilirea factorilor de risc care duc la schizofrenie.


Universitatea Aarhus din Danemarca efectuează un studiu pentru a ajuta la identificarea unui nou factor de risc care ar putea duce la schizofrenie,
si anume expunerea la poluarea aerului în timpul copilăriei. Cercetătorii demonstrează că o calitate slabă a aerului poate contribui nu doar la dezvoltarea afecţiunilor pulmonare - cum ar fi cancerul pulmonar sau astmul - dar şi la deteriorarea sănătăţii creierului.

Cercetătorii danezi au analizat datele referitoare la 23.355 de persoane, toate născute în Danemarca, între 1 mai 1981 şi 31 decembrie 2002, iar 

acestea au fost monitorizate de la vârsta de 10 ani  „până la apariţia primului semn al schizofreniei”.

Pentru acest studiu, echipa de cercetare a avut acces la informaţii despre datele genetice ale participanţilor, prin intermediul Iniţiativei Fundaţiei Lundbeck pentru Cercetări Psihiatrice Integrative sau iPSYCH, precum şi la date despre evoluţia sănătăţii lor mintale şi date despre poluarea aerului respirat în copilărie. Din numărul total de participanţi la studiu, 3.531 au dezvoltat schizofrenie.


Analiza datelor obţinute de cercetători a arătat că persoanele care au fost expuse la un nivel crescut de poluare a aerului au avut un risc crescut de a dezvolta schizofrenie la vârsta adultă.


„Studiul arată că, cu cât nivelul de poluare a aerului este mai mare, cu atât riscul de schizofrenie este mai mare. Creşterea zilnică a poluării aerului cu  10 micrograme de dioxid de azot pe metru cub ridică cu aproximativ 20% riscul de schizofrenie. Copiii care sunt expuşi la un nivel mediu zilnic de peste 25 de micrograme pe metru cub au un risc cu aproximativ 60% mai mare de a dezvolta schizofrenie în comparaţie cu

cei care sunt expuşila mai puţin de 10 micrograme pemetru cub”, spune HenrietteThisted Horsdal, cercetătoarea carea condus studiul.Cercetătorii susțin că, dacă risculmediu de schizofrenie în timpulvieţii este de aproximativ 2%, încazul persoanelor care au copilăritîn zonele cu cele mai scăzuteniveluri de poluare a aerului acestrisc este sub 2%. Pe de altă parte,cei care au crescut în zone ale căror nivel de poluare a aerului este ridicat, au un risc de schizofrenie deaproximativ 3%.

„Riscul de a dezvolta schizofrenie este, de asemenea, mai mare dacă aveţi  o predispoziţie genetică mai mare pentru boală. Însă, datele noastre arată că aceste asocieri sunt independente una de cealaltă.

poluarea aerului.jpg

Adică, asocierea dintre poluarea aerului şi schizofrenie nu poate fi explicată printr-un risc genetic mai mare la persoanele care trăiesc în zone cu niveluri ridicate de poluare a aerului”, conchide Thisted Horsdal.

Sursa: Mediahub

bottom of page