top of page
Stiri Medicale

Pierderea somnului. Studiu de caz

Nu este un secret că lipsa somnului poate afecta starea de spirit a oamenilor, dar un nou studiu arată că nu interferează cu capacitatea lor de a evalua situațiile emoționale.

De multe ori se presupune că sentimentul mai negativ va colora experiența oamenilor cu privire la imaginile emoționale și evenimentele din mediul înconjurător. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington au descoperit că, lipsa somnului timp de 24 de ore a afectat starea de spirit a participanților la studiu, nu le-a schimbat performanța la testele care le evaluează capacitatea de a procesa cuvinte și imagini emoționale.

„Oamenii devin mai puțin fericiți prin lipsa de somn, dar nu afectează modul în care procesează stimulii emoționali în mediul lor”, a declarat Anthony Stenson, doctorand în psihologie al WSU și autor principal al studiului în PLOS ONE.

Descoperirile au implicații pentru furnizorii de asistență medicală, forțele de ordine și persoanele din alte profesii, care trebuie să-și poată controla propriile emoții în situații stresante și cu încercări emoționale. Cercetătorii au descoperit că pierderea somnului nu îi va face să amorțească în situații emoționale, dar este probabil să îi facă mai puțin capabili să-și controleze propriile răspunsuri emoționale.

Studiu de caz

Pentru studiu, aproximativ 60 de participanți adulți au petrecut patru zile consecutive în Centrul de Cercetare pentru Somn și Performanță de la Colegiul de Medicină WSU Elson S. Floyd. Toți participanții au fost lăsați să doarmă normal în prima noapte și apoi li s-au făcut un set de teste de bază pentru a-și judeca starea de spirit, precum și capacitatea de reglare emoțională și de procesare. Apoi, cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri: un grup de 40 de persoane a petrecut a doua noapte trezi, în timp ce unui grup de control de 20 li s-a permis o perioadă normală de somn. Testele au fost apoi re-administrate la intervale diferite.

Ambele teste de reglare emoțională și procesare au implicat vizionarea unei serii de imagini cu conotații emoționale pozitive și negative. În testele de reglare emoțională, participanților li s-a solicitat să-i ajute să recontextualizeze imaginile negative înainte de a le vedea și li s-a cerut să-și controleze sentimentele. Grupul lipsit de somn a avut dificultăți mai mari în reducerea emoției pe care a simțit-o atunci când i s-a cerut acest lucru.

Testele de procesare au implicat răspunsul la cuvinte și imagini cu conținut emoțional, de exemplu evaluarea emoțiilor transmise de o familie zâmbitoare, un câine care mârâie sau un copil plâns.

Distincția dintre procesarea conținutului emoțional al lumii din jurul tău și posibilitatea de a-și regla propriile răspunsuri emoționale este una importantă, în special pentru unele profesii, a spus co-autorul Paul Whitney, profesor de psihologie al WSU.

O mulțime de cercetări anterioare au analizat modul în care privarea de somn are impact asupra așa-numitelor sarcini cognitive „reci” - sarcini presupuse neutre din punct de vedere emoțional, precum amintirea faptelor.

Pierderea somnului 1.jpg
Pierderea somnului 2.jpg
Pierderea somnului 3.jpg

Aceste studii au descoperit, de asemenea, că reglarea, care este considerată un proces cognitiv „de sus în jos”, este o problemă majoră. De exemplu, flexibilitatea mentală este compromisă de privarea de somn. Aceasta este capacitatea de care un medic de urgență ar putea avea nevoie să schimbe rapid tactica dacă un pacient nu răspunde la un tratament.

Studiul actual arată că reglarea de sus în jos este o problemă la fel cu procesele cognitive „fierbinți” sau emoționale. Sunt necesare cercetări viitoare pentru a înțelege dacă efectele pierderii de somn asupra celor două procese de sus în jos sunt legate.

Acest studiu este rezultatul unei colaborări continue între cercetătorii în psihologie WSU și experții în somn de la WSU College of Medicine.

SURSA: californianewstimes.com

bottom of page