top of page

Vaccinarea in farmacie creste accesibilitatea si ofera facilitati pacientilor

M.C.A.

4 dec. 2023

Obiectivul principal este binele pacientului și sănătatea acestuia, iar pentru acest obiectiv lucrează împreună medici și farmaciști, inclusiv în campania de vaccinare antigripală în plină desfășurare în întreaga țară, atât în cabinetele medicilor de familie cât și în farmaciile comunitare autorizate pentru vaccinare.


Obiectivul principal este binele pacientului și sănătatea acestuia, iar pentru acest obiectiv lucrează împreună medici și farmaciști, inclusiv în campania de vaccinare antigripală în plină desfășurare în întreaga țară, atât în cabinetele medicilor de familie cât și în farmaciile comunitare autorizate pentru vaccinare. Despre schimbările pe care le-a suferit procedura de vaccinare antigripală în acest an, avantajele pe care le aduce pacienților dar și barierele care trebuie depășite pentru a ajunge la o stare de normalitate s-a discutat în cadrul webinarului ”Farmacia Viitorului” organizat în 28 noiembrie 2023. Cinci invitați speciali au privit modificările din acest an din perspective distincte, dar concluzia a fost una comună: în momentul în care putem oferi pacientului niște facilități, avantaje, trebuie să o facem, iar vaccinarea în farmacie aduce în primul rând o creștere a accesibilității.


Au răspuns invitației comunității Farmacia Viitorului medicul de familie Daciana Toma, reprezentantul pacienților Radu Gănescu – Președinte COPAC, doi farmaciști, primul dintre ei implicat în procesul de legiferare – Florina Bonifate –Secretar general la Colegiul Farmaciștilor din România, iar cel de-al doilea farmacist vaccinator în campania de vaccinare antigripală– Daniel Halit de la Lara Farm și Valentin Gorbănescu, Country Manager – Farmaciile Alphega, cel care ne-a oferit perspectiva comunității și viziunea internațională.


Vaccinarea în Farmacie: Schimbare majoră în bine


Radu Costin Gănescu, Președinte COPAC-Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România crede că deschiderea vaccinării antigripale în farmaciile comunitare este un mare pas înainte, susținând că ”e printre puținele momente când pot să spun că avem un o schimbare majoră în bine. Vorbim acum de o deschidere mult mai largă, pentru că anterior vaccinarea se făcea pe un sistem de achiziții centralizat, de multe ori foarte întârziat, ceea ce însemna că începeam vaccinarea prin luna decembrie sau ianuarie. Asta făcea ca mulți dintre cei care ar fi dorit să se vaccineze, să nu o mai facă, iar vaccinarea era permanent în contratimp. Odată cu această schimbare credem că nu vor mai fi probleme legate de perioada de vaccinare, ci ea va începe, așa cum este normal, în luna septembrie, iar accesul va fi crescut, lucru foarte important.


Dr. Daciana Toma a vorbit despre reticența unor specialiști din sistemul de sănătate, explicând că e întotdeauna nevoie de o perioadă de ajustare. ”La nivel de țară avem o problemă cu tot ceea ce înseamnă factori de risc, diagnosticare precoce și prevenție, inclusiv prin vaccinare. În momentul în care există facilități care îi pot ajuta pe pacienți, care pot contribui la educație pentru sănătate, dar mai ales în momentul în care vorbim de un acces crescut al pacientului la procesul de vaccinare, sunt convinsă că  totul va funcționa bine, iar rezultatele unor astfel de măsuri se vor vedea peste câțiva ani.


Farmacistul Daniel Halit, coordonator în cadrul Lara Farm a prezentat participanților etapele prin care au trecut până la momentul obținerii autorizării, remarcând că pentru a putea a putea face vaccinarea a fost nevoit să treacă printr-un curs foarte riguros, cu examene atât pe parte teoretică, cât și pe parte practică. ”Această acreditare ne dă dreptul să vaccinăm fără probleme și fără riscuri. Scopul nu este să expunem pacientul la riscuri, ci doar să venim în sprijinul pacientului, să aducem plus valoare atât sistemului de sănătate din România, cât și nouă ca profesie”.


Florina Bonifate, Secretar general al Colegiului Farmaciștilor din România a prezentat câteva cifre care reflectă interesul farmaciilor și al farmaciștilor pentru vaccinarea antigripală în farmacie. ”Până în ianuarie 2023 își  finalizaseră instruirea circa 770- 800 farmaciști, iar în această toamnă am depășit 1500 farmaciști acreditați”. Și numărul farmaciilor autorizate să desfășoare vaccinarea în farmacie a crescut semnificativ: ”În ianuarie 2023, aveam 92 de farmacii scrise pe lista Ministerului Sănătății ca fiind autorizate pentru acțiunea de vaccinare, iar în noiembrie avem 410 farmacii autorizate. Farmaciile sunt pregătite și sunt în continuare depuse dosare pentru autorizare la Minister”.


Campania de vaccinare antigripală din farmacie este primul pas pe un drum pe care cu siguranță îl va parcurge și sistemul de sănătate din România, cel în care creștem rolul farmacistului și folosim mai bine și mai eficient competențele  sale profesionale. Despre expertiza acumulată în celelalte state europene în gestionarea serviciilor farmaceutice a povestit Valentin Gorbănescu, Country Manager Alphega Farmacie. ”Sistemul sanitar românesc este foarte încărcat, iar din cauza slabei finanțări asistăm, cel puțin în ultima vreme, la  insuficiențe în bugetul de stat și incapacitatea statului de a se achita de ceea ce înseamnă costurile rețetelor compensate și gratuite. Există foarte multe angajamente pe care statul este incapabil, în momentul de față, să le susțină și așa se explică și slaba gestionare a campaniilor de prevenție, educare și informare. Acest serviciu de imunizare în farmacii, pe lângă faptul că oferă accesibilitate pacientului, aduce și partea de informare și degrevează sistemul medical de o presiune foarte mare” a declarat Valentin Gorbănescu în cadrul webinarului Farmacia Viitorului.


SURSA:

https://farmaciaviitorului.ro/farmacia-viitorului-vaccinarea-in-farmacie-creste-accesibilitatea-si-ofera-facilitati-pacientilor/

bottom of page