M.C.A.
28 nov. 2023
Programul de neuroreabilitare timpurie pentru pacienții care au suferit un AVC, lansat oficial. Peste 40 de spitale incluse în program.
Peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral (AVC) în fiecare an, arată datele Ministerului Sănătății. Pacienții supraviețuitori trec prin momente grele, iar drumul către recuperare este dificil. Un nou program de acțiuni prioritare vine să ofere sprijin exact acestei categorii de pacienți, prin intermediul unei finanțări directe către spitale din partea ministerului.
Acțiunile prioritare se adresează pacienților critici, finanțând din fondurile Ministerului Sănătății costurile specifice pentru tratamentul și îngrijirea acestor pacienți care nu pot fi acoperite din fondurile obținute pe baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate.
În 20 octombrie, Ministerul Sănătății anunța lansarea unui nou program de acest tip, pentru neuroreabilitarea timpurie a pacienților care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) acut.
Prin acest program, denumit AP-AVC-REAB, ministerul va aloca finanțare directă pentru neuroreabilitarea timpurie a pacienților cu accidente vasculare cerebrale acute în secțiile de neurologie.
Înființarea noului program este prevăzută într-un ordin al ministrului Sănătății (nr. 3.903/2023), publicat joi în Monitorul Oficial, privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru AP-AVC-REAB.
Potrivit actului normativ, AP-AVC-REAB este un program complex de neuroreabilitare care îi va ajuta pe pacienți să-și recâștige funcționalitatea și să obțină o îmbunătățire a calității vieții după un AVC. Programul ajută atât la recuperarea pacienților, cât și la prevenirea trombozelor.
Activitățile acoperite de noul program vizează aspecte motorii, cognitive, emoționale și de comunicare, precum și prevenirea complicațiilor acute derulate în cadrul secțiilor de neurologie.
Tipurile de neuroabilitare cuprinse în program sunt neuroreabilitarea timpurie a deficitelor motorii (membre, mers, echilibru, coordonare, evitarea căderilor), neuroreabilitarea cognitivă și emoțională timpurie, neuroreabilitarea afaziei și a tulburărilor de comunicare sau de vedere, tratamentul simptomelor (dureri, subluxații, spasticitate, tulburări sfincteriene) și prevenirea complicațiilor acute.
Actul normativ prevede includerea în programul de acțiuni prioritare AP-AVC-REAB a 46 de spitale publice din București (7 unități medical) și din 38 de județe.
Statisticile arată că, în urmă cu aproximativ 20 de ani, doar 30% dintre supraviețuitorii unui AVC aveau acces la terapii de recuperare, prima problemă indicată fiind lipsa infrastructurii, dar și a fondurilor.
Recent, Ministerul Sănătății a suplimentat bugetul acțiunilor prioritare cu 150 de milioane de lei pentru ultimul trimestru din 2023, după ce programele au rămas fără finanțare.
Prin aceste programe se finanțează, direct din bugetul Ministerului Sănătății, cele mai critice cazuri din spitalele de urgență.
În cadrul acțiunilor prioritare derulate de Ministerul Sănătății, finanțarea este alocată în zonele critice ale spitalelor de urgență, cum sunt ATI, traume, arși gravi, AVC și infarct miocardic.
SURSA: https://360medical.ro