top of page

Mimim 500 de metri intre farmacii

M.C.A.

11 dec. 2023

Un proiect de lege vizează farmaciile, care ar urma să fie autorizate să funcționeze la o distanță de minimum 500 de metri una de cealaltă, iar numărul acestora să fie stabilit în funcție de numărul de locuitori din localitate.

Această regulă va fi aplicată atât în zonele urbane, cât și în cele rurale.


Proiectul de lege aparține social-democraților și a fost depus recent în Parlament, la Senat.


Reprezentanții asociațiilor pacienților privesc cu rezerve acest proiect de lege.


Pe noi pacienții ne interesează să avem medicamente. Cu cât sunt mai multe oferte, cu atât este mai bine, avem concurență, avem și prețuri mai mici. Nu înțeleg de ce trebuie să intervii cu legi aici. Farmaciile sunt societăți comerciale, iar dacă nu ar avea profit s-ar închide. Atât timp cât există, înseamnă că au clienți și putem discuta chiar de discriminare. Cred că exagerăm dacă reglementăm existența farmaciilor după modelul păcănelelor sau caselor de pariuri. Nu vorbim de același lucru.Până la urmă vorbim de accesul oamenilor la medicamente mai ieftine, este interesul pacientului aici. Trebuie să susținem orice farmacie, chiar dacă este independentă sau face parte din marile lanțuri de profil. Chiar dacă este în orașe sau în mediul rural. Repet, toate farmaciile sunt în interesul pacienților”, a precizat Radu Gănescu, citat de Adevarul.ro.


Proiectul mai prevede ca farmaciile să nu mai funcționeze pe baza unui aviz emis de Ministerul Sănătății, așa cum prevede în prezent, ci să aibă nevoie și de un aviz de la Colegiul Farmaciștilor din România.


România are peste 8.000 de farmacii


Cifrele ne indică faptul că România are peste 8.000 de farmacii, în 2023. Orașele găzduiesc majoritatea farmaciilor, depășind cifra de 5.400, în timp ce în zonele rurale sunt înregistrate aproximativ 2.700 de unități farmaceutice.


Pentru ca legea să fie modificată este nevoie de adoptarea ei de cele două camere ale parlamentului și de promulgarea acesteia de către președintele României.


SURSA:

https://farmaciaviitorului.ro/proiect-de-lege-minim-500-de-metri-intre-farmacii/

bottom of page