top of page
Colegiul Farmacistilor din Romania solicita urgent CNAS sa implementeze un nou flux de raportare in SIUI

Cristina T.

19 iun. 2024

Farmaciile se confruntă cu dificultăți în respectarea termenului legal de transmitere a facturilor din cauza modificărilor în preluarea facturilor de către Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Aceste modificări impun ca facturile să fie însoțite de documentele necesare decontării medicamentelor eliberate, ceea ce generează întârzieri în realizarea plăților către farmacii și are consecințe grave asupra pacienților.


Reprezentanții industriei farmaceutice au semnalat această problemă în ultimele trei luni în discuțiile oficiale cu CNAS și Ministerul de Finanțe. Deși poziția și argumentele industriei au fost înțelese, CNAS nu a oferit încă o soluție tehnică pentru modificarea raportărilor în SIUI, care să permită farmaciilor respectarea termenului din sistemul RO e-Factura.


Începând cu 1 iulie 2024, sancțiunile pentru nerespectarea termenului de transmitere a facturilor vor crește, afectând inclusiv farmaciile. Colegiul Farmaciștilor consideră că este discriminatoriu și incorect ca farmaciile, care furnizează medicamente în slujba pacientului și îndeplinesc o obligație de serviciu public, să fie penalizate din cauza lipsei unei soluții tehnice de la CNAS, care ar fi trebuit implementată până la 1 iunie 2024.


SURSA: https://360medical.ro/

bottom of page