Cum ne măsurăm în mod corect tensiunea arterială?
Hipertensiunea arterială este o condiție medicală serioasă, definită ca fiind creșterea constantă și menținerea la valori ridicate a presiunii exercitate de sânge la nivelul pereților arteriali.
Tensiunea normală crește de la 90/60 în momentul nașterii, până la aproximativ 120/80, în perioada adultă. Dacă tensiunea arterială crește și se menține la o valoare mai mare de 140 mmHG pentru o perioadă mai lungă de timp, se poate vorbi despre hipertensiune arterială. Valorile cuprinse între tensiunea normală și hipertensiune – prehipertensiune - semnalizează o predispozitie către o presiune arteriala crescută și risc de a dezvolta hipertensiune.
-
Tensiune normală: mai mică de 120/80
-
Prehipertensiune: 120/80 – 139/89
-
Hipertensiune: peste 140/90
Monitorizarea tensiunii este importantă nu doar în cazul pacienților diagnosticați cu hipertensiune ci și în cazul persoanelor clinic sănătoase, deoarece hipertensiunea este o afecțiune asimptomatica.
Cum măsurăm corect tensiunea arterială?
Indiferent de tipul de tensiometru utilizat, pentru a obține rezultate corecte, se impun o serie de măsuri:
-
Familiarizați-vă cu aparatul de măsurat și parcurgeți cu atenție instrucțiunile de utilizare și de fixare corectă a manșetei pe braț.
-
Asigurați-vă că manșeta este potrivită ca mărime brațului dvs.
-
Evitați orice aliment, cafeină (cafea, ceai, cola, energizante), tutun sau alcool cu 30 de minute înainte de măsurarea tensiunii.
-
În plus, înaintea măsurării se recomanda vizitarea toaletei; o vezică plină poate duce la creșterea presiunii arteriale.
-
Eliberați-vă de stres
-
Adoptați o poziție comodă și relaxați-vă timp de 3-5 minute, cu spatele sprijinit de spătarul unui scaun și tălpile poziționate pe podea, fără a încrucișa picioarele. Nu vă măsurați tensiunea când sunteți tensionat, nervos, sau experimentați durere.
-
Adoptați o poziție corectă
-
Sprijiniți mâna pe spătarul unui scaun sau pe o suprafață plată și asigurați-vă că este poziționată la nivelul inimii.
-
Nu vorbiți în timpul măsurătorii
-
Mișcarea sau vorbitul pot afecta acuratețea rezultatelor.
-
Repetați măsuratorile de 3 ori, la intervale de 2-3 minute
În unele cazuri, valoarea primei măsurători este superioară celor ulterioare. Pentru măsurători consecutive, folosiți aceeași mână.
De reținut:
-
Tensiunea arterială variază pe parcursul unei zile, iar valorile sunt, de regulă, mai ridicate dimineața.
-
Tensiunea diferă de la o mână la alta, însă diferențele nu trebuie să fie semnificative; o diferență mai mare de 20 mm HG pentru presiunea sistolica trebuie raportată medicului.
-
Unele persoane prezintă valori tensionale crescute cu aproximativ 20-30 mmHg în cabinetul medicului, comparativ cu măsuratorile de acasă. Acest „sindrom de halat alb” este determinat de anxietatea provocată de examenul medical.
-
Aritmiile cardiace pot interfera cu rezultatul măsurătorii. Folosiți un apărat care semnalizează aritmia și repetați măsuratorile.
-
O singură valoare ridicată nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare. Relaxați-vă și repetați măsuratorile; consultați medicul doar dacă valorile rămân ridicate pentru mai multe măsurători în momente diferite ale zilei.
-
Pentru a avea garanția unor valori corecte la domiciliu, se recomandă utilizarea unui tensiometru digital validat clinic, cu măsurare pe braț, care să fie ușor de utilizat, pentru a exclude posibilele erori de operare. Pentru pacienții cu aritmie cardiacă este util ca aparatul să semnalizeze prezența acestei condiții, deoarece poate falsifica rezultatul măsurătorii.
SURSA: www.sfatulmedicului.ro