top of page
economic-opportunities-1170x440

Locurile de muncă și economia în timpul pandemiei coronavirusului

Criza coronavirusului este un șoc major pentru economiile europene și globale. Statele membre au adoptat deja măsuri bugetare, de lichiditate și de politici pentru a crește capacitatea sistemelor lor de sănătate și pentru a oferi ajutor cetățenilor și sectoarelor care sunt afectate în mod special.

eu_economic_response_10_july.jpg

Sprijinirea afacerilor și asigurarea locurilor de muncă

Criza coronavirusului constituie o provocare pentru economia europeană și mijloacele de trai ale cetățenilor. În timpul acestei crize a sănătății, este vital să protejăm nu numai sectoarele critice ale economiei noastre, ci și activele, tehnologia și infrastructura noastră și, mai important, trebuie să protejăm locurile de muncă și lucrătorii.

economic-opportunities-1170x440.jpg

Protejarea întreprinderilor mici și mijlocii

Impactul economic al crizei coronavirusului variază în funcție de industrii și firme, în funcție de o serie de factori, inclusiv posibilitatea de a se adapta la întreruperile lanțurilor de aprovizionare și existența unor inventare sau dependența de procesele de producție just-in-time.

Comisia Europeană este în contact strâns cu autoritățile naționale, reprezentanții industriei și alte părți interesate pentru a monitoriza și evalua impactul asupra industriilor și comerțului european.

Sprijinirea redresării turismului UE

UE-turism-dreamstime_l_179656747-scaled.jpg

Ecosistemul turistic a fost puternic afectat de restricțiile de circulație și de deplasare impuse în urma crizei coronavirusului.

 

Pentru a-l readuce pe drumul cel bun, Comisia a propus o serie de măsuri care să permită o redeschidere treptată și coordonată a serviciilor și facilităților turistice, precum și sprijin specific pentru întreprinderile din turism:

Lichiditatea pentru întreprinderile din turism, în special pentru întreprinderile mici.

Flexibilitatea în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat permite statelor membre să introducă scheme, cum ar fi scheme de garanție pentru bonuri și alte sisteme de lichiditate, pentru a sprijini companiile și pentru a se asigura că cererile de rambursare cauzate de pandemia de coronavirus sunt satisfăcute.

Finanțare din partea UE: UE continuă să ofere lichidități imediate întreprinderilor afectate de criză prin Inițiativa de investiții în răspunsul la coronavirus, sub gestionare partajată cu statele membre. În plus, Comisia a pus la dispoziție finanțare de până la 8 miliarde EUR pentru 100.000 de întreprinderi mici afectate de criză, cu Fondul european de investiții.

Previziuni economice

La 7 iulie 2021, Comisia Europeană și-a publicat prognoza economică de vară 2021. Se estimează că economia europeană va reveni ușor mai repede decât se aștepta anterior, întrucât activitatea din primul trimestru al anului a depășit așteptările, iar situația îmbunătățită a sănătății a determinat o reducere mai rapidă a restricțiilor de control al pandemiei în al doilea trimestru.

Conform prognozei economice interimare din vara anului 2021, economia din UE și zona euro va crește cu 4,8% în acest an și 4,5% în 2022. Comparativ cu prognoza anterioară din primăvară, rata de creștere pentru 2021 este semnificativ mai mare în UE (+0,6 pp) și zona euro (+0,5 pp), în timp ce pentru 2022 este ușor mai mare în ambele zone (+0,1 pp.). Se estimează că PIB-ul real va reveni la nivelul său anterior crizei în ultimul trimestru al anului 2021 atât în ​​UE, cât și în zona euro. Pentru zona euro, aceasta este cu un sfert mai devreme decât se aștepta în prognoza de primăvară.

Flexibilitate în conformitate cu regulile fiscale ale UE

Comisia Europeană a activat, pentru prima dată, clauza generală de evadare a Pactului de stabilitate și creștere ca parte a strategiei sale de a răspunde rapid și cu forță la focarul de coronavirus în timp util și coordonat. Acest lucru permite guvernelor naționale să sprijine mai bine economiile naționale, deoarece regulile bugetare au fost semnificativ relaxate.

După aprobarea Consiliului, clauza generală de scăpare permite statelor membre să ia măsuri pentru a face față în mod adecvat crizei, în timp ce se îndepărtează de cerințele bugetare care s-ar aplica în mod normal în cadrul fiscal european.

Măsura reprezintă un pas important în îndeplinirea angajamentului Comisiei de a utiliza toate instrumentele de politică economică de care dispune pentru a sprijini statele membre în protejarea cetățenilor lor și în diminuarea consecințelor socio-economice grav negative ale pandemiei.

La 3 martie 2021, Comisia a adoptat o comunicare care oferă statelor membre îndrumări ample cu privire la desfășurarea politicii fiscale în perioada următoare. Comunicarea stabilește orientări pentru politici fiscale coordonate în statele membre, esențiale pentru susținerea redresării economice. Acesta stabilește principiile pentru proiectarea și calitatea corectă a măsurilor fiscale, precum și indicații generale de politică fiscală în 2022 și pe termen mediu, inclusiv legătura cu fondurile Facilității de recuperare și reziliență. De asemenea, propune aplicarea clauzei generale de evadare în 2022, până în 2023.

Acțiuni decisive ale Băncii Centrale Europene și ale Băncii Europene de Investiții

La 18 martie, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a anunțat un nou program de achiziții de urgență în caz de urgență cu un pachet de 750 miliarde EUR până la sfârșitul anului, în plus față de 120 miliarde EUR decis pe 12 martie. Împreună, aceasta se ridică la 7,3% din PIB-ul zonei euro. Programul este temporar și este conceput pentru a aborda situația fără precedent cu care se confruntă uniunea noastră monetară. Va rămâne în vigoare până la încheierea fazei de criză.

La 16 martie, Grupul Băncii Europene de Investiții a propus un plan de mobilizare de până la 40 miliarde EUR în finanțare. Acest lucru se va îndrepta spre împrumuturi, concedii de credit și alte măsuri menite să atenueze constrângerile de lichiditate și fond de rulment pentru IMM-uri și capitaluri mijlocii.

banca-centrala-europeană.jpg

Grupul Băncii Europene de Investiții, inclusiv Fondul European de Investiții, specializat în sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, va lucra prin intermediari financiari în statele membre și în parteneriat cu băncile naționale de promovare. Pachetul de finanțare propus constă din:

  • Scheme de garanție dedicate băncilor pe baza programelor existente pentru desfășurarea imediată, mobilizând până la 20 miliarde EUR de finanțare;

  • Linii de lichiditate dedicate băncilor pentru a asigura sprijin suplimentar al fondului de rulment pentru întreprinderile mici și mijlocii și plafoane medii de 10 miliarde EUR;

  • Programe dedicate de achiziție de valori mobiliare garantate cu active, care să permită băncilor să transfere riscul pe portofolii de împrumuturi pentru întreprinderi mici și mijlocii, mobilizând încă 10 miliarde EUR de sprijin.

SURSA: ec.europa.eu

bottom of page