top of page
Stiri Medicale
kinetoterapia-la-copii.jpg

Știm deja că prin intermediul programelor de exerciții specifice kinetoterapiei se pot trata numeroase afecțiuni. Prin kinetoterapie se pot corecta posturile anormale ale coloanei vertebrale, dar este o terapie de lungă durată care cere multă perseverență pacientului. Dar ce ne facem atunci când avem nevoie de kinetoterapie pentru copii?

Kinetoterapia folosește ca mijloace mișcările active și pasive, avand scopul de a preveni, corecta și recupera deficite funcționale ce se pot dezvolta în toate stadiile de evoluție ale unei boli de natură ortopedică, neurologică sau reumatologică.

Programele kinetoterapeutice sunt adaptate în mod individual, în care varsta, sexul, constituția pacientului, afecțiunea existentă și stadiul evoluției altor afecțiuni fiind factori de ținut cont atunci când medicul de specialitate stabilește un diagnostic.

Obiectivele de baza în kinetoterapie sunt:

 • corectarea posturii și a aliniamentului corpului pe zone specifice;

 • creșterea forței musculare;

 • creșterea mobilității articulare;

 • creșterea rezistenței musculare;

 • creșterea elasticității musculare;

 • coordonarea controlului și echilibrului corporal;

 • reeducarea respirației;

 • antrenarea la efort;

 • reeducarea sensibilității;

 • relaxarea.


La kinetoterapie pentru copii și bebeluși, scopul principal este de a asigura condițiile necesare pentru o dezvoltare normala și armonioasă a organismului și prevenirea apariției deficiențelor fizice.

 

Kinetoterapie pentru copii și bebeluși
Masajul și gimnastica bebelușului sunt considerate a fi un domeniu special, adresat atât copiilor cu diverse afectiuni, cât mai ales bebelușilor sănătoși.

Specialiștii în kinetoterapie pentru copii consideră că primul an de viață pentru bebeluși este foarte important, deoarece totul din jurul lor este nou și demn de a fi explorat. După poziția fetală, o poziție care se desfasoară într-un spatiu limitat, kinetoterapia învață bebelușul cum să se bucur din plin de libertatea și spațiul oferite de noul sau mediu de viață.

„Gimnastica sugarului", asociată cu masajul, este recomandată înca din primele luni de viață. Ea este benefică atât pentru corectarea unor deficiențe, cât și pentru dezvoltarea armonioasă, folosind o gamă largă de manevre care influențează posturile și mișcările corecte. Atât din mod psihic, cât și motor, bebelușul este influențat într-un mod pozitiv.

Exercițiile fizice, combinate cu masajul, relaxează musculatura, stimulează circulația periferică și terminațiile nervoase, tonifică inima și plamânii, ajută la eliminarea secrețiilor traheobronșice și stimulează digestia înlaturând colicile.

Aceste exerciții se pot efectua și acasă, împreuna cu parinții, însă programul de exerciții propuse și executate de către specialiștii în kinetoterapie pentru copii urmaresc facilitarea, corectarea, perfecționarea și complicarea mișcărilor naturale, având ca scop formarea de deprinderi corecte, călirea organismului și menținerea sau întărirea sănătății. Un kinetoterapeut este pregătit din punct de vedere medical, de aceea va lua în calcul aspecte importante pe care părintele nu are cum le sa cunoască.

Masajul și gimnastica bebelușului sunt forme terapeutice de joacă, care pot fi considerate primii pași către socializare. Un masaj practicat cu regularitate va putea să îl ajute pe micuțul tău să doarmă, sa se hrănească mai bine și să se bucure de noutățile apărute în primul an de viață.

În kinetoterapia pentru copii, jocul este foarte important ca metodă de învațare a abilităților motrice. Kinetoterapeutul trebuie să știe cum să se poarte cu copilul și cum să se joace cu el. Este important ca specialistul să reușească să facă din exercițiile fizice o joacă, să îl lase pe copil să se plimbe prin toată sala de gimnastică medicală, să îi confere senzația de independență, având un control permanent și îndrumând efectuarea terapiei necesare.

 

Kinetoterapia pentru copii are ca rezultate:

 • redobândirea mobilității articulare normale pierdute în urma unei imobilizări post-fractură;

 • formarea obișnuinței unor mișcări corecte și coordonate;

 • corectarea diferitelor deformări ale coloanei vertebrale, datorată unei poziții incorecte a micutilor în bancă sau pe scaun în timpul pregătirii temelor;

 • tratarea afecțiunilor aparatului locomotor: luxații congenitale de sold, platfus sau așa zișii „genunchi în X";

 • corectarea atitudinilor posturale vicioase și a modificărilor de ax ale coloanei vertebrale deja instalate (cifoza, scolioza, hiper lordoza sau spate plan).


Obezitatea la copii, Sindromul Down, mozaicismul, rahitismul, copii cu dificultați la mers, retardul motor și alte afecțiuni metabolice pot fi și ele tratate prin kinetoterapie.

Și copii cu afecțiuni din sfera neurologică - hemipareze, parapareze - pot beneficia de rezultatele pozitive ale kinetoterapiei.

kinetoterapia_1.jpg
bottom of page