top of page

Kinetoterapeut în Franța

O știință complexă, Kinetoterapia este în continuă evoluție și foarte populară pe teritoriul francez. Găsirea unui loc de muncă ca și kinetoterapeut în Franța  se poate face direct, sau prin intermediul agenției noastre de recrutare VPL Healthcare.

Pentru început, kinetoterapeuții români trebuie să obțină l'Autorisation d'exercice.  Fără aceasta, practicarea meseriei este imposibilă. Dosarul pentru obținerea acestei autorizații se depunde pe lângă prefectura regiunii dorite, la DRDJSCS (Directions Régionales de la Jeunesse, des Sports et de la Cohésion Sociale).​

Dupa analiză, ARS (Agence Régionale de Santé) trimite dosarul la Ministère de la Santé, iar acesta vă va oferi autorizația. 

Un nivel ridicat de cunoaștere a limbii franceze, prezența pe teritoriul Franței, susținerea pe care ați avea-o din partea unui centru de medicină fizică, spital sau altă instituție pot cântări mult în deciziile statului - orice astfel de dovadă ar putea fi în avantajul dvs. 

Odată obținută, și în general după semnarea unui contract de muncă și stabilirea unui domiciliu, această autorizație va permite înregistrarea diplomei în registrul ADELI (Automatisation Des Listes), fiind necesară prezentarea la Agence Régionale de Santé din regiunea în care vă aflați. Veți obține astfel un număr de pratician prin care vă veți identifica pe viitor. Acest număr este valabil doar în regiunea în care sunteți înscris.

O altă înscriere obligatorie este cea în l'Ordre des masseurs kinésithérapeutes. Din punct de vedere legal, dacă nu figurați în lista lor, nu aveți dreptul de a practica meseria de kinetoterapeut. Printre documentele pe care va trebui să le furnizați aici, se află cazierul judiciar (consulatul cel mai apropiat de voi vă poate furniza acest act) și atestatul de cunoaștere a limbii franceze. Atestatul se poate obține și pe teritoriul Franței. Nu trebuie decât să vă prezentați la o sucursală a Alliance Française și să vă programați pentru un test de limbă. Dacă sunteți pregătiți suficient, această instituție privată de învățământ superior vă poate furniza atestatul de care aveți nevoie .​

bottom of page