top of page
Stiri Medicale

Lactoferina (LF) este o proteina care se gaseste in lapte. Colostrul, primul lapte produs dupa nasterea unui copil, contine de sapte ori mai multa lactoferina decat laptele produs ulterior. Lactoferina se gaseste si in alte fluide din organism: saliva, lacrimi, mucus sau bila.

Lactoferina este o glicoproteina multifunctionala implicata in multe functii fiziologice, inclusiv reglarea absorbtiei fierului si a raspunsurilor imune. Mai mult, exista dovezi in crestere pentru efectele neuroprotectoare ale lactoferinei.

Principalele functii ale lactoferinei in organism includ legarea si transportul fierului. De asemenea, ajuta la combaterea infectiilor. Multe persoane iau suplimente de lactoferina si pentru beneficiile lor antioxidante si antiinflamatorii.

lattoferrina.jpg

Desi pulberea de lactoferina provine de obicei din orez modificat genetic, ea poate avea drept sursa si laptele de vaca. De aceea, persoanelor cu intoleranta la lactoza li se recomanda sa verifice sursa de provenienta a lactoferinei inainte de a lua un supliment.

Lactoferina - informatii generale

Lactoferina, cunoscuta anterior ca lactotransferina (face parte din familia transferinei), este o proteina cu un singur lant, care contine 703 aminoacizi pliati in doi lobi globulari. Este sintetizata in glanda mamara, dar si in glandele lacrimale, bronsice si salivare.

LF constituie 10-30% din continutul total de proteine al laptelui uman. Lactoferina de sursa bovina si cea din lapte uman prezinta asemanari. Dar, concentratia de lactoproteina din laptele bovin si colostrul acestuia este mai mica decat cea din laptele uman si colostrul sau.

Farmacistii Catena recomanda Globoferrina, un supliment alimentar ce contine lactoferina din lapte. Acesta a demonstrat potential in combaterea infectiilor virale si bacteriene, are actiune antiinflamatoare si imunomodulatoare. Suplimentul este recomandat persoanelor cu nevoie crescuta de lactoferina sau care au un aport alimentar redus de lactoferina.

Captură de ecran 2023-09-29 154125.png

Lactoferina si beneficiile ei

Iata care sunt principalele beneficii ale lactoferinei:

  • Actiune antiinfectioasa

Lactoferina are actiune atat antibacteriana, cat si antivirala.

Intr-un raport din 2014 publicat in Journal of Infection and Chemotherapy, oamenii de stiinta au analizat cercetarile disponibile cu privire la proprietatile antivirale ale lactoferinei si au constatat ca aceasta poate inhiba atasarea virusurilor la celulele din corp si replicarea acestora in celule. De asemenea, a constatat ca lactoferina poate imbunatati imunitatea organismului.

Actiunea antibacteriana a lactoferinei consta in blocarea metabolismului glucidic al bacteriilor, destabilizarea peretilor celulari si impiedicarea bacteriilor sa isi procure fierul necasar bunei lor functionari.

Una dintre bacteriile impotriva carora actioneaza lactoferina este Helicobacter pylori (H. pylori). Concluzia unui raport publicat in World Journal of Gastroenterology, in 2014, este ca lactoferina provenita din laptele de vaca poate ajuta la eliminarea bacteriei si la reducerea ratelor de infectie.

Exista unele dovezi stiintifice ca lactoferina poate inhiba infectia cu hepatita C.

  • Stimuleaza dezvoltarea fetala si infantila

La fatul uman, lactoferina serveste ca regulator al cresterii osoase in fazele timpurii ale dezvoltarii oaselor umane; promoveaza cresterea tesutului cartilaginos in diferite stadii ale dezvoltarii fetale; promoveaza absorbtia fierului; poate previni infectia si rupturile membranelor fetale, usurand in acelasi timp travaliul.

Sugarii au nevoie de lactoferina pentru a dezvolta un intestin sanatos. De asemenea, lactoferina continuta in laptele matern ajuta la protejarea sugarilor alaptati impotriva infectiilor.

  • Sustine sanatatea pielii

In cadrul unor studii, la participantii care au consumat lapte imbogatit cu lactoferina s-a inregistrat o scadere a numarului de leziuni acneice, a numarului de leziuni inflamatorii, a gradului de acnee si a cantitatii de sebum comparativ cu participantii care au luat placebo.

Un studiu din 2017 a examinat utilizarea suplimentelor de lactoferina combinate cu vitamina E si zinc timp de trei luni la persoanele cu acnee usoara pana la moderata. Concluzia, la aceste persoane s-a constatat o reducere a leziunilor acneice, a numarului comedoanelor si leziunilor inflamatorii, comparativ cu cele care au luat placebo.

  • Sustine sanatatea oaselor si previne osteoporoza

Testele de laborator au stabilit ca lactoferina poate stimula cresterea celulelor osase (osteoblaste).

Concluzia unui studiu publicat in Osteoporosis International in 2009 este ca femeile aflate in postmenopauza, care au luat un supliment cu lactoferina, au avut o reducere semnificativa a resorbtiei osoase si o crestere a formarii osoase comparativ cu cele care au luat placebo.

  • Are proprietati antioxidante

Deoarece fierul poate provoca stres oxidativ, lactoferina poate reduce stresul oxidativ prin legarea si indepartarea fierului, ceea ce previne deteriorarea sau moartea celulelor.

Suplimentarea cu lactoferina poate sprijini sistemul imunitar ca antioxidant.

Lactoferina, importanta pentru cei care nu asimileaza fierul

Lactoferina ajuta la reglarea absorbtiei fierului in organism la nivelul intestinului. De asemenea, este responsabila pentru livrarea fierului catre celule.

De-a lungul timpului, s-au facut mai multe studii pentru a evalua efectul administrarii orale de lactoferina pentru anemia cu deficit de fier. Iar rezultatele au aratat ca administrarea orala de lactoferina bovina creste semnificativ numarul de celule rosii din sange, hemoglobina, feritina serica si fierul total dupa treizeci de zile de tratament. Lactoferina bovina este o alternativa mai eficienta si mai sigura decat fierul elementar pentru tratarea anemiei cu deficit de fier sau anemia feripriva.

SURSAcatena.ro

 

Anchor 1
Anchor 2
bottom of page