Glanda tiroidă este un organ în formă de H, localizat la nivelul gâtului, cu o foarte mare importanță în reglarea proceselor metabolice din organism.
Este cea mai mare glandă din organism, cu rolul de a secreta hormoni (tiroxină, triiodotironină și calcitonină) influențând pulsul, tensiunea arterială, metabolismul, nivelul de colesterol, dar și starea psihică.
Nivelul Tsh (Hormon de stimulare tiroidiană)
Glanda tiroidă este stimulată prin hormonul TSH de către glanda hipofiză. În functie de nivelul de hormoni secretat pot exista urmatoarele afecțiuni:
-
Un nivel scăzut de hormoni secretați de tiroidă duce la hipotiroidism, afecțiune în care procesele metabolice funcționează la nivel de avarie, foarte lent, generând creșteri în greutate. Persoana este permanent obosită, pielea este uscată și intervine apatia;
-
Un nivel crescut de hormoni secretați de tiroidă duce la hipertiroidism. În acest caz, metabolismul este foarte accelerat, are loc scădere în greutate și apar stări de nervozitate, iratibilitate asociate cu tahicardii și puls neregulat.
Patologii ale glandei tiroide
Aceste dereglări sunt produse fie de:
-
noduli tiroidieni;
-
patologii autoimune cum ar fi boala Basedow- Graves;
-
tiroidita Hashimoto.
Diagnostic
Diagnosticul afecțiunilor tiroidiene:
-
se face pe baza examenului clinic, de cele mai multe ori glanda tiroidă fiind mărită în volum;
-
evidențiindu-se ecografic noduli sau structuri omogene inflamate specifice hipertiroidismului ecografic – pe baza rezultatului;
-
pe baza dozărilor hormonilor din sânge: TSH, T3 și FT4.
Hipertiroidismul vs Hipotiroidismul
În cazul hipertiroidismului se va evidenția o valoare foarte mică de TSH și una foarte mare de T3 și FT4. Adică în acest caz glanda tiroidă va produce hormoni în exces, fară ca glanda hipofiză să o stimuleze prin TSH.
În cazul hipotiroidismului se va evidenția o valoare crescută de TSH, adică glanda hipofiză va stimula tiroida fără rezultat, valorile de T3 și FT4 fiind scazute.
Tratament
În aceste cazuri se va apela la tratament hormonal de susbtituție pentru reglarea nivelului de hormoni pe durata întregii vieți.
Afecțiuni corelate
Persoanele care au probleme cu glanda tiroidă au intoleranță la variații de temperatură, sunt sensibile la stres și au metabolismul afectat.
De aceea, este foarte importantă alimentația în cazul unei persoane cu probleme de acest tip.
Reguli alimentare:
-
se vor evita alimentele care conțin iod, în special sarea iodată, pentru că iodul se absoarbe la nivelul glandei tiroide stimulându-i activitatea;
-
se vor evita excitantele nervoase: cafea, tutun, ciocolată, alcool;
-
se va reduce consumul de zaharuri și de făinoase (pâine albă, produse de patiserie) și alimentele care conțin gluten, întrucât persoanele cu astfel de afecțiuni sunt predispuse la intoleranță la gluten;
-
se vor evita grasimile hidrogenate, prăjeli sau alimente hipercalorice;
-
lactatele se vor consuma cu moderație, pentru că există predispoziție pentru intoleranță la lactate;
-
persoanele cu afecțiuni endocrine trebuie să aiba un stil de viață calculat și echilibrat, să evite excesele de orice tip, să aibă un somn regulat și să fie foarte atente la produsele alimentare pe care le consumă.
SURSA: paginadenursing.ro
OFERTE DE MUNCĂ - VPL HEALTHCARE
Endocrinologie
Dacă sunteți Medic specialist Endocrinologie și doriți o oferte de angajare, trimite-ți CV-ul dvs. la adresa de e-mail office@vplhealthcare.com sau contactează-ne direct pe WhatsApp.