top of page
Stiri Medicale
Farmacistul
farmacistul.jpg

Farmacie medievală din Italia

O scurtă istorieVă propunem să facem o scurtă incursiune în istoria farmaciei şi să ne aducem aminte importanţa farmacistului de-a lungul veacurilor.

Deşi istoria farmaciei este extrem de vastă, vom puncta doar câteva dintre cele mai remarcabile şi mai interesante puncte de interes.

Uitaţi de imaginea farmacistului în halat alb şi faceţi un salt de imaginaţie pe timpul Imperiului Sumerian.   „Farmacistul” era totodată şi medic şi era singurul care ştia să prepare leacurile tămăduitoare. De pe vremea Imperiului Sumerian datează primele însemnări ale unor reţete de medicamente, scrise pe tăbliţe de lut în scriere cuneiformă! Au urmat apoi egiptenii care au dus mai departe arta preparării medicamentelor şi au elaborat chiar câteva aspecte teoretice legate de aceasta.

Farmacia a primit un statut aparte odată cu Grecia Antică, când au apărut aşa numiţii „rhizotomoi” o ramură specializată de experți medicali care cunoşteau utilizarea plantelor medicinale. Cel mai cunoscut a fost Diocleţian de Carystus.  

În Grecia Antică a fost scris cel mai cunoscut manual antic de substanţe medicinale, numit „De Materia Medica”.  Lucrarea a fost scrisă de Dioscoride şi a fost timp de sute de ani baza farmaceuticii medievale europene şi islamice. În „De Materia Medica” Dioscoride remarcă cunoştinţele deosebit de valoroase ale dacilor în ceea ce priveşte utilizarea plantelor medicinale.

În cealaltă parte a lumii, în secolul I d.Hr, în timpul dinastiei Han, Shennong Bencao Jing scria un tratat despre plantele medicinale, care conţinea şi reţete pentru diferite afecţiuni. În India, cea mai veche compilație cunoscută de substanțe medicinale din medicina tradițională indiană datează din secolul III- IV  dH şi este atribuită medicului Sushruta.

Interesantă este preţuirea de care s-au bucurat farmaciştii de-a lungul timpului în Japonia.  La sfârșitul perioadei Asuka (538-710) și începutul perioadei Nara (710-794), erau extrem de respectaţi, locul lor în societate fiind reglementat în două coduri consecutive: Codul Taihō și Codul Yōrō. Ei aveau un statut superior faţă de medici şi acupuncturişti, iar la curtea imperială farmacistul avea un rang superior celor doi medici oficiali.

Dar ştiţi unde au apărut primele „drogherii”? În Bagdad, în anul 750 d.Hr, în timpul Erei de Aur Islamice. Au trecut aproape 500 de ani până când primele astfel de magazine să apară şi în Europa.  

Nu este însă de mirare, deoarece aici farmacia era practicată mai ales de călugări, aproape lângă fiecare mănăstire existând o grădină de plante medicinale folosite pentru uzul călugărilor sau al celor care le cereau ajutorul. S-au păstrat numeroase reţete de medicamente (prafuri, loţiuni, ceaiuri etc.) realizate în acele timpuri în mânăstiri.

Încet, încet, în anii 1800 – 1900, se trecea într-o perioadă modernă în care farmaciile cu amănuntul apăreau  în toate oraşele şi se înfiinţau deja primele farmaciile de spital.

Rolul farmacistului devenea din ce în ce mai important, în condiţiile în care medicina evolua cu paşi rapizi şi impunea soluţii medicamentoase din ce în ce mai eficiente, cercetarea începuse să fie pusă pe baze ştiinţifice şi începeau să apară sistemele naţionale de sănătate.

Era nevoie de profesionişti bine pregătiţi capabili să prepare şi să recomande cele mai bune medicamente.  Rolul farmacistului era esenţial pentru actul medical, el fiind singurul în măsură să prepare medicamentele necesare terapiei bolnavilor.

Schimbările rapide aduse de secolul vitezei au adus şi industrializarea preparării medicamentelor, iar farmacia a intrat într-o altă etapă. Standardizarea medicamentelor a dus către o reducerea rolului de preparator al farmacistului, însă nu a diminuat cu nimic importanţa sa în ceea ce priveşte sfaturile medicale legate de alegerea şi administrarea medicamentelor.

În partea a doua a articolului vom vorbi despre rolul farmacistului în epoca modernă şi importanţa sa în cadrul sistemului medical de astăzi.

Va urma!

SURSAfarmacia-ethica.ro

Pachet salarial atractiv, corelat cu experiența și performanța

Bonusuri de performanță

Tichete de masă - 30 de lei / zi lucrătoare

Criterii de eligibilitate Farmaciști:

Facultatea de Farmacie si Certificat de Membru al Colegiului Farmaciștilor

Excelente abilități de relaționare și comunicare

Cunoștințe de operare PC

farma3.jpg
Anchor 1
Anchor 2
bottom of page