top of page
Stiri Medicale
paleativ.png

Care ar fi rolul pe care farmaciștii l-ar putea avea în echipa multidisciplinară de îngrijire paliativă? Ar putea fi aceasta o zonă în care farmaciștii să se implice mai mult și să îți folosească cu adevărat cunoștințele? 

Paliația reprezintă o abordare medicală și de îngrijire destinată pacienților cu afecțiuni grave, progresive sau terminale. Scopul paliației este de a oferi confort și calitate în viața pacienților, concentrându-se pe gestionarea simptomelor, controlul durerii și susținerea emoțională. Îngrijirea bolnavilor în sistem hospice este o formă specifică de paliație,  destinată pacienților a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ și unde accentul se pune pe a oferi confort și sprijin într-un mediu non-spitalicesc.

Îngrijirile paliative implică de obicei o echipă multidisciplinară care să răspundă diferitelor nevoi ale pacienților, inclusiv farmaciști.

În sistemul de sănătate din România nu este în acest moment reglementată implicarea farmaciștilor în furnizarea serviciilor de paliație. Farmaciștii ar putea avea însă un rol semnificativ în echipa de îngrijire paliativă, contribuind la îmbunătățirea calității vieții pacienților aflați în această etapă sensibilă a vieții lor.

În Marea Britanie farmaciștii comunitari sunt deseori parte a echipelor care acordă îngrijire paliativă. Ei sunt reglementați de către General Pharmaceutical Council (GPC), organizație care stabilește standardele profesionale și etice pentru practica farmaceutică. GPC recunoaște îngrijirea paliativă ca domeniu important și oferă orientări specifice pentru farmaciștii implicați în această practică. Pentru a furniza îngrijire paliativă de calitate, farmaciștii din Marea Britanie au acces la programe de educație continuă și formare specializată în acest domeniu. Acest lucru îi ajută să rămână la curent cu cele mai recente dezvoltări și să își îmbunătățească abilitățile în îngrijirea paliativă.

Implicarea farmaciștilor poate veni pe mai multe zone, de la  furnizarea la timp a medicamentelor, evaluarea planurilor de medicație, consilierea echipei de îngrijiri paliative sau educația pacienților și familiilor lor.

Farmacistul: Sprijin pentru echipa de îngrijire paleativă

Echipa de îngrijiri paliative responsabilă de îngrijirea zilnică a pacientului nu este de natură să aibă cunoștințele profunde despre mecanismul de acțiune al medicamentelor utilizate pe care le are farmacistul. Prin urmare, este util ca farmacistul să determine cele mai relevante puncte despre utilizarea medicamentelor de care echipa de îngrijiri paliative ar trebui să fie conștientă. Acestea pot include instrucțiuni de administrare, posibile efecte secundare sau precauții cu privire la utilizarea împreună cu alte medicamente sau dacă pacientul are o altă afecțiune care poate afecta siguranța sau eficacitatea medicamentului.

De asemenea, este important ca pacienții și îngrijitorii lor să înțeleagă instrucțiunile de administrare a medicamentelor și orice reacții adverse despre care ar trebui să ceară sfaturi dacă apar. Farmacistul are și el un rol de jucat în acest scenariu.

Managementul medicamentelor și gestionarea simptomelor

Pacienții cu îngrijiri paliative trebuie adesea să ia mai multe medicamente simultan și, ca urmare, au un risc crescut de interacțiuni medicamentoase și probleme legate de medicamente. Farmaciștii au mai multe cunoștințe despre medicamente si efectele acestora decât orice alt membru al echipei de asistență medicală și sunt, prin urmare, cel mai bine echipați pentru a detecta eventualele probleme și a face recomandările corespunzătoare. Ei pot ajuta la optimizarea regimului de medicamente al pacientului și pot oferi sfaturi cu privire la administrarea acestora.

În timp ce fiecare profesionist al sănătății din echipa de îngrijiri paliative ar trebui să aibă cunoștințe de bază despre utilizarea adecvată a medicamentelor, este responsabilitatea farmacistului să evalueze caracterul adecvat al medicamentelor care au fost prescrise pacienților. Dacă sunt detectate probleme potențiale, farmacistul ar trebui să se consulte cu alți membri ai echipei pentru a le aduce problema în atenție și pentru a sugera recomandări alternative pentru a fi luate în considerare.

Ai fi interesat fi interesat să fii parte din echipa de îngrijire paleativă?

Încheiem acest articol cu o întrebare adresată tuturor colegilor farmaciști din România: “Ai dori să fii parte din echipa de îngrijire paliativă?”

Îngrijirea paliativă este un domeniu esențial în sănătatea noastră și în viețile pacienților noștri. Este un domeniu în care credem că farmaciștii ar putea face o diferență semnificativă în calitatea vieții celor care se confruntă cu boli grave sau terminale.

Suntem interesați să aflăm părerea voastră cu privire la furnizarea de servicii de îngrijire paliativă în calitate de farmaciști. Credeți că aveți competențele și pasiunea necesare pentru a face parte din această echipă specială? Aveți idei sau sugestii privind cum am putea dezvolta acest aspect al practicii farmaceutice în România?

SURSA: farmaciaviitorului.ro

Anchor 1
Anchor 2
bottom of page