top of page
 Kids with  Masks

Măștile chirurgicale, protecție esențială împotriva virusului COVID-19

Cea mai comună modalitate de pătrundere a unui virus în corp este prin gură și nas. Măștile de față și dispozitivele de protecție respiratorie sunt cele mai importante echipamente pentru a ne proteja de viruși, mai ales în astfel de momente. Purtarea unei măști în public ne împiedică să luăm virusul din aer și ne protejează să nu ne atingem față. Măștile de față pot ajuta la protejarea împotriva multor infecții respiratorii care sunt raspandite prin picături. 


Studiile recente arată că virusul Covid-19 poate fi transmis și de persoanele asimptomatice. De aceea, se recomandă purtarea de măști de față în medii publice, pe lângă măsurile de distanțare socială. Măștile reduc riscul ca virusul să patrunda în sistemul respirator prin picăturile rămase în aer de la o persoană infectată.


Tipuri de măști de protecție: 

  • masca de față textilă;

  • masca chirurgicală;

  • masca de protecție respiratorie.


Masca de față textilă


Măștile de față făcute acasă oferă doar un grad mic de protecție Ele pot scădea riscul ca persoanele fără simptome să transmită virusul când vorbesc, tușesc sau  strănută. Deși oferă un anumit grad de protecție, oferă o protecție mult mai mică decât măștile chirurgicale sau mășile respiratorii. O mască de față din material textil nu este un înlocuitor pentru măștile medicale sau respiratorii de înalta calitate.


Masca chirurgicală


Măștile chirurgicale sunt măști de față de unică folosință, care se fixează pe față și acoperă nasul, gura și bărbia. Previn răspândirea secrețiilor respiratorii potențial infectioase de la purtător la alții. Măștile chirurgicale pot varia în ceea ce priveste designul, însă masca în sine este adesea plată și dreptunghiulară, cu pliuri. Partea superioara a măștii conține o bandă metalică care poate fi fixată pe nas.


Masca de protecție respiratorie


O mască de protecție respiratorie este o mască de față ce poate filtra 94-95% dintre particulele foarte mici. Are o formă circulară sau ovală și este concepută pentru a formă de etanșare stransă pe față.


Ce mască de protecție să aleg?


Cea mai sigură, practică și accesibilă mască de protecție este masca chirurgicală. Aceasta se adaptează perfect la forma feței și garantează o protecție sporită împotriva microbiilor și bacteriilor. Masca chirugicală este mai accesibiă din punct de vedere financiar și se poate achiziționa din farmacii dar cât și din mediul online.


Important de știut!


Măștile de față nu sunt destinate pentru a fi purtate de mai multe ori. Dacă masca dvs. este deteriorată sau murdară, sau dacă respirația prin mască devine dificilă, trebuie să vă scoateți masca, să o eliminați în condiții de siguranță, și să o înlocuiți cu una nouă. Pentru a elimina masca în condiții de siguranță, puneți-o într-o pungă de plastic și aruncați-o la gunoi. Spalați-vă pe mâini după ce ați manipulat masca utilizată.


Poartă mască de fiecare dată când ieși din casă. Nu ieșiți afară fără mască! 


Sursa: Cancer360.ro

bottom of page