![]() |
---|
Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă extrem de complexă, iar comunitatea științifica nu a înteles înca în totalitate cauzele sale. Diagnosticul definitiv poate fi stabilit numai după deces. Din pacăte, nu există un tratament specific pentru această afecțiune. Cu toate acestea, cercetătorii depun eforturi pentru a dezvolta terapii care să prevină și să vindece boala Alzheimer.
Medicamente pentru ameliorarea simptomelor
Există diferite tipuri de medicamente care pot ajuta la tratarea simptomelor cognitive și comportamentale ale bolii Alzheimer.

Pacienților li se administrează inițial doze mici de medicamente și apoi sunt monitorizați pentru a observa răspunsul la terapie. Doza este crescută treptat, în funcție de cât de bine este aceasta tolerată. În timp ce dozele mai mari pot fi uneori mai eficiente, acestea pot avea ca rezultat si efecte secundare mai puternice.
Discutați despre orice simptome si efecte secundare cu un furnizor de servicii medicale, astfel încat acesta să poată determina cel mai bun tratament și să ajusteze medicația, dacă este necesar.
Inhibitori ai colinesterazei
Există un grup de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai colinesterazei care pot ajuta cu simptomele cognitive și comportamentale ale bolii Alzheimer.
Deși mecanismul exact al acestor medicamente este încă neclar, cercetările indică faptul că acestea acționează prin blocarea unei enzime cunoscute sub numele de acetilcolinesteraza, care descompune un neurotransmitator (substanța chimică din creier) cunoscut sub numele de acetilcolina.
Acetilcolina joacă un rol important în funcțiile cognitive, cum ar fi gândirea și memoria. Nivelurile scăzute de acetilcolina sunt responsabile pentru unele dintre simptomele bolii Alzheimer, cum ar fi pierderea memoriei. Prin blocarea enzimei și inhibarea descompunerii acetilcolinei, aceste medicamente pot ajuta la ameliorarea unor simptome, inclusiv pierderea memoriei.
Inhibitorii de colinesteraza sunt utilizati în principal în stadiile incipiente și medii ale bolii Alzheimer, deoarece, pe masură ce afectiunea progresează, creierul produce mai putină acetilcolina, astfel încat aceste medicamente pot sa nu mai fie eficiente.
Inhibitorii de colinesteraza includ:
• Donepezil: Pentru tratamentul tuturor stadiilor bolii Alzheimer;
• Rivastigmina si Galantamina: Pentru tratamentul stadiilor incipiente si medii ale bolii Alzheimer.
Deoarece aceste trei medicamente acționează într-un mod similar, trecerea de la unul la altul probabil ca nu va produce rezultate diferite. Cu toate acestea, este posibil ca pacientul sa raspundă mai bine la un medicament decât la altul.
Efectele secundare ale acestor medicamente includ oboseala, greata, varsaturi, indigestie, diaree, scăderea poftei de mâncare, pierdere in greutate, crampe musculare, amețeli și dureri de cap.
Antagonisti NMDA
Există o altă clasă de medicamente care ajută la tratarea simptomelor bolii Alzheimer. Cunoscut sub numele de antagonist al N-metil D-aspartatului (NMDA), medicamentul se numește memantina. Acesta este utilizat pentru a trata boala Alzheimer in stadii medii si tardive.
Acest medicament poate ajuta persoanele cu boala Alzheimer să îndeplinească în mod independent sarcinile zilnice, cum ar fi mâncatul, mersul pe jos, îmbrăcatul și folosirea toaletei în stadiile târzii ale bolii sau pentru mai multe luni decât ar fi fost capabile în mod contrar.
Memantina acționează prin reglarea neurotransmitatorului glutamat, care activeaza receptorii NMDA de pe celulele nervoase. Producția excesivă de glutamat poate duce la moartea celulelor cerebrale, astfel încât, prin inhibarea glutamatului, medicamentul le protejează pe acestea.
Efectele secundare includ amețeli, dureri de cap, constipație, diaree si greață.
Deoarece acest medicament acționeaza diferit față de inhibitorii de colinesteraza, uneori este utilizat în combinație cu aceștia.
Medicamente pentru simptomele comportamentale
Pe masură ce boala Alzheimer avansează, aceasta poate provoca mai multe simptome comportamentale, cum ar fi neatenția, neliniștea, insomnia, agresivitatea, agitația, anxietatea și depresia.
Câteva dintre tipurile de medicamente care pot ajuta sunt: anxiolitice pentru tratarea agitatiei, anticonvulsivante/timostabilizatoare pentru tratarea agresivității severe, antidepresive pentru tratarea depresiei, anxietații, agitației și agresivitătii, antipsihotice pentru tratarea simptomelor precum halucinatiile și paranoia, somnifere pentru a ajuta la obținerea unui somn continuu pe durata întregii nopți.
Este important de menționat ca aceste medicamente pot avea efecte secundare grave cum ar fi confuzie, ameteli, somnolență, schimbări de dispozitie și creșterea riscului de cădere. De aceea, se recomandă utilizarea acestor medicamente doar ocazional sau pe perioade scurte de timp. Ele sunt adesea considerate ca o solutie de ultima instanță, dupa ce s-au analizat atent riscurile și efectele secundare, și numai daca alte strategii de tratament au eșuat.
Medicamente pentru a încetini progresia bolii
Există medicamente care pot reduce rata declinului cognitiv și încetini progresia bolii Alzheimer. În iulie 2021, FDA a acordat aprobarea accelerată pentru un medicament cunoscut sub numele de aducanumab.
Acest medicament ar putea fi capabil să ajute la reducerea depozitelor de amiloid din creier, unul dintre markerii bolii Alzheimer. Aceste depozite interfereaza cu funcția celulelor cerebrale, determinandu-le să piardă legatura între ele și, în cele din urma, să moară.
Rezultatele studiilor clinice au aratat că medicamentul a ajutat la reducerea ratei de declin cognitiv și funcțional la unii dintre participanți. De exemplu, aceștia au avut o capacitate de memorare și o orientare mai bună si au fost mai capabili să își gestioneze finanțele si să efectueze treburile casnice.
Efectele secundare ale acestui medicament includ reacții alergice, dureri de cap și cresterea riscului de cădere. De asemenea, persoanele pot prezenta confuzie, ameteli, greata, modificări ale vederii.
Acest medicament ar putea sa modifice procesul de baza al bolii Alzheimer, mai degraba decat sa ajute doar la ameliorarea simptomelor. Nu există informații despre siguranța sau eficacitatea medicamentului pentru persoanele aflate în alte stadii ale bolii Alzheimer.
Psihoterapia
A fi diagnosticat cu o boală progresivă și terminală poate provoca multă suferință pacienților și celor dragi acestora. Terapia poate ajuta la acceptarea și dezvoltarea unor mecanisme de adaptare la această situație.
Pe masură ce boala Alzheimer progresează, ea poate îngreuna efectuarea treburilor zilnice. Pierderea independenței poate fi dureroasă și jenantă. Terapia poate ajuta la procesarea sentimentelor, la acceptarea ajutorului și la crearea unui sistem de sprijin pentru a face față acestei afecțiuni și poate fi folosită pentru a aborda starea de spirit sau componentele afective care pot insoți schimbarile cognitive asociate cu boala Alzheimer.
Opțiunile sunt terapia individuală sau terapia de grup. Terapia individuală va poate oferi un spatiu sigur în care sa va discutati sentimentele si preocuparile în privat, în timp ce terapia de grup vă poate ajuta să vă conectați cu alte persoane care traiesc cu aceeași afecțiune.
Cum să crești eficiența tratamentului
Luati medicamentele așa cum v-au fost prescrise. Acest lucru poate ajuta la gestionarea simptomelor și la încetinirea evoluției bolii.
Efectuați controale medicale regulate pentru a evalua evoluția afecțiunii, pentru a discuta despre orice simptome si efecte secundare si pentru a verifica daca exista alte afecțiuni de sănătate.
Tratați alte afecțiuni pe care le puteti avea. Identificarea și tratarea lor, cum ar fi pierderea vederii si a auzului, poate fi, de asemenea, utilă.
Rămâneți activi și implicați. Fiți activi din punct de vedere fizic, social și cognitiv. Verificați resursele din comunitatea dumneavoastră în ceea ce privește programele de activitate și grupurile de sprijin.
Lucrați la un plan de îngrijire. Lucrați împreună cu medicul, familia, prietenii, ingrijitorii și comunitatea pentru a vă educa cu privire la aceasta afecțiune si la modul în care vă puteți menține independența cât mai mult timp posibil, precum și pentru a vă planifica îngrijirea atunci cand aveți nevoie de asistență.
Concluzie
Tratamentul bolii Alzheimer implică abordari profesionale complexe.
În prezent, medicația poate contribui la încetinirea progresiei bolii și la ameliorarea simptomelor cognitive și comportamentale.
Inhibitorii colinesterazei și antagonistii NMDA sunt două clase de medicamente utilizate în tratarea simptomelor. De asemenea, exista opțiuni terapeutice, cum ar fi psihoterapia, care pot ajuta pacientii și familiile sa faca față acestei afecțiuni dificile.
Pentru a obține cel mai eficient tratament, este important sa urmați sfaturile medicului, sa efectuați controale medicale regulate și să adoptați un stil de viață sanatos. Tratamentul bolii Alzheimer rămane un domeniu de cercetare activ, iar noile descoperiri ar putea aduce perspective și opțiuni mai bune pentru pacienți în viitor.
Bibliografie:
https://www.alz.org/alzheimers-dementia/treatments/medications-for-memory
https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-alzheimers
Clinică privată din Sector 4, București caută medic specialist neurologie! Se acceptă și tineri absolvenți care au certificat de membru și viza de la Colegiul Medicilor. Pentru a discuta toate detaliile oportunității, vă rugăm să ne scrieți în comentarii sau pe adresa de email: office@vplhealthcare.com!
