top of page
Stiri Medicale
farma.jpg

Confirmarea faptului că anunțata criză a forței de muncă din farmaciile comunitare din Anglia s-a adâncit a venit în luna august a acestui an, odată cu publicarea rezultatelor studiului „Community Pharmacy Workforce Survey 2022”, relizat de Serviciul Național de Sănătate din Anglia (NHS). Rezultatele confirmă ceea ce profesioniștii anunțaseră deja de mult timp: deficitul de farmaciști și asistenți de farmacie crește odată cu trecerea timpului.

Datele arată că numărul de farmaciști care lucrează cu normă întreagă în Anglia(FTE) a scăzut cu 13% – adică 2.646 de persoane – comparativ cu 2021, coborând la ciferele din urmă cu cinci ani!

Se înregistrează o reducere și mai mare a numărului de asistenți de farmacie angajați cu normă întreagă, scădere cu 17% față de 2021 și cu 20% față de 2017.

“Suntem îngrijorați că datele care la care ne raportăm au fost adunate în urmă cu peste 10 luni și există riscul ca acestea să fie deja depășite. Din toamna anului 2022 situația în farmacia comunitară a continuat să se înrăutățească în ceea ce privește angajații”, recunoaște Malcolm Harrison, directorul executiv al Asociației Farmaciștilor din Anglia.

Deși numărul de farmaciști angajați a rămas relativ stabil, a scăzut numărul celor care lucrează cu normă întreagă, semn că muți dintre ei aleg norma parțială pentru a se concentra asupr altei cariere.Deloc surprinzător, rata locurilor de muncă vacante pentru farmaciștii s-a dublat, de la 8% în 2021 la 16% în 2022.

Tabloul asistenților de farmacie este și mai rău: nu numai că a scăzut numărul de tehnicieni FTE, dar și numărul de angajați a scăzut de la 7.768 în 2021 la 6.544 în 2022. Acest lucru a dus la o rată a locurilor de muncă vacante de 20%, în creștere de la 7% în 2021.

Posturile vacante de farmacist sunt percepute ca fiind „foarte dificil de obținut” de aproape două treimi (65%) dintre respondenții la cercetarea NHS, atât din cauza cerințelor profesionale deosebit de ridicate, cât și de programul dificil de lucru.

Lipsa de farmaciști a fost recunoscută în planul pe termen lung al forței de muncă al NHS, care a fost publicat pe 30 iunie 2023 și care propune creșterea locurile universitare de formare a farmaciștilor cu aproape 50% în următorii opt ani „pentru a satisface cererea de servicii de farmacie”.

De altfel, există semne clare că numărul de cereri pentru cursurile de farmacie este în creștere, cele mai recente date ale Serviciului de admitere a universităților și colegiilor arătând o creștere cu 28% a cererilor de farmacie pentru cursurile care încep în septembrie 2023 comparativ cu anul precedent.

În plus, NHS England urmărește să deschidă căi de educație și formare în Programul de evaluare a farmaciștilor de alte țăro pentru a crește și mai mult recrutarea internațională de farmaciști.

Cu toate acestea, va dura timp pentru a aduce în farmaciile din Anglia forța de muncă necesară și nu este exclus ca în perioada următoare tot mai multe farmacii comunitare din orașele Angliei să-și micșoreze programul sau chiar să se închidă, din cauza lipsei de personal calificat.

 

SURSApharmaceutical-journal.com

Anchor 1
Anchor 2
bottom of page