top of page
Stiri medicale

Când ducem prima dată copilul la stomatolog și cum trebuie îngrijiți dinții celor mici. Ce spune medicul pedodont?

ce spune medicul pedodont.jpg

O dantură frumoasă, îngrijită și sănătoasă se menține  numai cu ajutorul medicului stomatolog. Așa că, cei mici trebuie obișnuiți cu vizita în cabinetul dentistului, încă de la apariția primului dinte de lapte. Pentru că, deși dinții de lapte sunt temporari, grija pentru ei trebuie să fie la fel de temeinică precum pentru dinții definitivi.

Asociațiile internaționale de stomatologie pediatrică recomandă ca prima vizită la stomatolog să aibă loc imediat după erupția primului dinte de lapte, dar nu mai târziu de vârsta de 1 an.

„Cu această ocazie veți primi informații legate de erupția dinților, igiena dentară a bebelușului, alimentație și cum să evitați eventualele probleme dentare. A doua vizită ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de 3 ani, după ce toți dinții de lapte au erupt. Această vizită are ca scop evaluarea dezvoltării dinților și a maxilarelor, realizarea unui status dentar complet și a unui plan de tratament, dacă este nevoie. Vizitele la medicul stomatolog trebuie să aibă loc regulat, o dată sau de două ori pe an, astfel copiii sunt familiarizați cu mediul și vor fi mai cooperanți în momentul în care vor apărea probleme.”, spune pentru StiriMed.ro, medicul pedodont, Andreea Crișan, din cadrul Clinicii StomaCare Turda.

Cum decurge prima consultație și ce probleme dentare ar putea fi identificate?

Cu siguranță că prima vizită la stomatolog a copilului e mai stresantă pentru părinți, decât pentru cei mici. Dar acum, cabinetele stomatologice nu mai au nimic  din amintirea vechilor cabinete dentare, unde pacienții mergeau cu groază. Acum există aparatură modernă și medici specializați chiar și să lucreze cu micii pacienți ce abia se țin în picioare.

„Dacă nu există o urgență, în timpul primei vizite copilul va face cunoștință cu personalul medical, cu aparatura din cabinet, îi vor fi prezentate instrumentele și se va realiza o consultație în vederea depistării cariei dentare, aceasta fiind cea mai întâlnită problemă. Medicul dentist mai poate observa și prezența unor obiceiuri vicioase ce pot afecta negativ dezvoltarea copilului. Scopul primei vizite este de acomodare și de a crea o legătură între medic și micul pacient, într-o atmosferă cât mai plăcută.”, spune dr. Andreea Crișan.

Cum trebuie îngrijiți dinții de lapte?

Medicul pedodont spune că dinții de lapte trebuie îngrijiți la fel ca și dinții definitivi, poate chiar mai bine. Periajul se realizează de către unul din părinți sau împreună cu copilul, până la vârsta de 3-4 ani, după care părintele va urmări copilul, îl va ajuta și îl va verifica. Ca și mijloace auxiliare, ața dentară se recomandă inclusiv la copii, pentru a igieniza zonele dintre dinți, mai ales seara.

Pentru lipsa problemelor dentare, specialiștii recomandă o alimentație variată, lipsită de prea mult zahăr, iar igiena orală corectă, vizitele regulate la medicul stomatolog, igienizările profesionale și fluorizările sunt factori importanți în menținerea sănătății orale a copiilor.

„Periajul dentar trebuie realizat după fiecare masă, sau cel puțin de două ori pe zi, dimineața și, cel mai important, seara. Durata periajului trebuie să fie de cel puțin 3 minute. Se pot utiliza periuțe clasice sau electrice, în funcție de preferință, dar întotdeauna dimensiunea capului periuței trebuie să fie adecvată vârstei copilului, cu perii moi și cu un mâner gros pentru o manipulare mai ușoară. Tehnica de periaj este foarte importantă, se vor peria dinții dinspre gingii spre marginea dintelui, cu mișcări verticale (dinspre roșu spre alb), ușor apăsate, cu periuța orientată la 45⁰ față de dinte, astfel încât să se realizeze un ușor periaj și la nivelul gingiei din imediata apropiere a dintelui. Se vor peria toate suprafețele dinților, dinspre obraji, dinspre limbă și cerul gurii și suprafețele pe care mestecăm.”, explică medicul pedodont Andreea Crișan.

Unii pacienți au falsa impresie că dacă utilizează o periuță electrică au o igienă orală mai bună. Și periuța electrică trebuie poziționată corect, în funcție de suprafața pe care dorim să o curățăm. Și nu în ultimul rând, cantitatea de pastă de dinți trebuie să fie de dimensiunea unui bob de orez pentru copiii între 0-3 ani și de dimensiunea unui bob de mazăre pentru copiii între 3-6 ani.

Problemele dentare care por apărea în primii ani de viață

Apariția petelor de diferite culori (negru, verde sau galben), sângerările gingivale sau apariția cariilor sunt motive de îngrijorare și se recomandă o programare la stomatolog. Cariile dentare trebuie tratate chiar dacă apar la nivelul dinților de lapte, spune medicul specialist, deoarece o carie netratată duce la afectarea nervului și de multe ori la apariția abcesului dentar, provocând neplăceri micului pacient.

Extracțiile premature, cariile interdentare și distrucțiile de la nivelul dinților de lapte influențează negativ erupția dinților definitivi și duc la poziționări greșite ale dinților definitivi, tulburări de erupție sau ocluzale (modul în care dinții superiori calcă peste cei inferiori).

Obiceiurile vicioase trebuie urmărite (sugerea degetului, utilizarea suzetei) și dacă acestea nu dispar până la vârsta de 4 ani trebuie să cerem sfatului unui specialist.

 

​​Apariția primilor dinți definitivi. Ce facem?

​Primul dinte definitiv este molarul de 6 ani, care apare, după cum îi spune și numele, în jurul vârstei de 6 ani, în spatele măselelor de lapte. Apoi încep să se schimbe, „să cadă”, dinții de lapte.

„Acest lucru se întâmplă în perioada de 6-12 ani, începând cu dinții din zona anterioară. Momentul în care „cade” primul dinte poate să varieze, în funcție de momentul apariției primului dinte de lapte. Există copii la care se observă o erupție tardivă, dar aceasta nu ridică probleme decât în momentul în care s-a depășit cu 6 luni – 1 an vârsta normală de erupție (de schimbare a dinților de lapte). Un consult stomatologic este bine venit, dacă până atunci copilul nu a interacționat cu acest mediu. Cu această ocazie se face o consultație completă, o radiografie panoramică pentru a verifica evoluția dinților definitivi, se pot face sigilări ale măselelor de 6 ani sau se pot rezolva eventuale carii de la nivelul dinților de lapte.”, mai spune medicul pedodont Andreea Crișan

SURSA: Stirimed.ro

bottom of page