top of page
consumul de fructe

Consumul de fructe din meniul copiilor. Când, cum și ce fructe oferim copiilor?

Ce spune medicul specialist

Să oferi mâncare variată celor mici poate fi o adevărată provocare, chiar și pentru cei mai experimentați părinți. Mai ales atunci când copiii sunt în acele perioade în care refuză orice, iar cel mai bun fel de mâncare e o porție de paste. Goale, dacă se poate. Fructele nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică a copiilor. Aflați din articoul următor, de la medicul Alecsandra-Andreea Budihoi, specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, de ce e important pentru copii să mănânce fructe și cum putem să le includem în meniul lor.

 

Este important de știut de ce se pune accent pe un consum crescut de fructe ca parte esențială din alimentația noastră zilnică. O explicație simplă și la obiect este : piramida alimentară, care are la bază această categorie de alimente.

consumul de fructe2.jpg
consumul de fructe3.jpg
consumul de fructe4.jpg

De ce ne raportăm la piramida alimentară și care este importanța ei? Ne raportăm la această formă grafică pentru că este un ghid al alimentației sănătoase și echilibrate întocmit după recomandările Organizației Mondiale de Sănătate și ale Organizației pentru Agricultură și Alimentație, după ani de cercetări în vederea stabilirii grupelor alimentare care ajută la prevenirea anumitor patologii severe.

În alimentația zilnică a copilului este bine să includem consumul de fructe, deoarece sunt surse cu conținut crescut de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, care au următoarele beneficii:

  • Promotor pentru sănătate și prevenția anumitor patologii, acum și pe viitor.

  • Au conținut scăzut în grăsimi și calorii. Unul din trei copii este supraponderal, datorită unei alimentațîi nesănătoase, cu conținut mare în grăsimi și calorii. Consumând o cantitate echilibrată de fructe, se previne creșterea în greutate sau câștigul în plus de kilograme.

  • Asigura o bună creștere și dezvoltare a copilului.

  • Creșterea sistemului imunitar și prevenția anumitor infecțîi prin suplimentarea cu Vit. C; Vit. A pentru o vedere sănătoasă; Ac. folic folosit în producția normală de ADN.

  • Creșterea și dezvoltarea masei osoase și musculare.

  • Scade riscul apariției neoplaziilor de la nivel orofaringian, esofagian, stomac și plămân.

  • O dietă echilibrată în fructe ajută la o bună dezvoltare a creierului și creșterea performanțelor școlare.

  • Fibrele ajută la o bună funcționare a tractului digestiv, scad riscul apariției bolilor de inima, a DZ tip 2 și a obezității.

 

Cum ajutăm copilul să accepte consumul de fructe?

Începeți de la o vârstă mică. Un studiu a demonstrat că, dacă introducem în dieta copilului fructe și legume în jurul vârstei de 14 luni, acesta o să le accepte mult mai ușor și nu o să fie chiar atât de mofturos cu mâncarea pe la vârstă de 4 ani.

Nu renunțați de la prima încercare. Studiile arată că sunt necesare cel puțîn 10 încercări pentru a acceptă noul aliment. Expuneți-l sub diferite forme, care să îi atragă atenția și interesul : un joc, un desen, un cântecel.

Prezentați alimentul într-o formă atractivă : aranjați-l în farfurie astfel încât să descopere fiecare bucățică.

Copiii învață prin observarea comportamentului celor din jurul lor. Fiți modele sănătoase pentru copiii voștri.

Construiți un program regulat de a lua masă împreună.

Păstrați fructele la vedere și în locuri ușor accesibile.

Implicați copiii în alegerea cumpărăturilor și în pegatirea meselor.

Cultivați în grădina sau ghivece fructe, legume și ierburi care se pot folosi proaspete.

Există o perioada din zi indicată pentru a consumă fructe?

Adevărul este că orice moment din zi este bun pentru a consuma fructe, neexistând o evidență clară care să demonstreze că trebuie să evităm consumul după amiaza sau în timpul meselor sau să le introducem în meniu pe stomacul gol.

Să avem în vedere și faptul că, dacă se respectă regulile de bază de igienă, scade riscul de a dobândi anumite patologii infecțioase cum ar fi toxiinfecția alimentară. Tulpini de E. Coli O157:H7 și alte bacterii au fost găsite în sucurile nepasteurizate.

Take Home Message : Consumați fructe proaspete și variate zilnic, și păstrați o igena a produsului consumat!

Dr. Alexandra Budihoi, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

SURSA: StiriMed.ro

bottom of page