top of page
Stiri Medicale
Farmaciștii au acum posibilitatea de a lucra legal ca înlocuitori temporari atunci când colegii lor permanenți nu sunt disponibili

“Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă managerii de farmacii este gestionarea lipsei de personal, mai ales într-o industrie în care echipele sunt adesea restrânse numeric, formate din doar 2-3 farmaciști. Situația devine și mai dificilă ținând cont că o farmacie nu poate funcționa fără prezența unui farmacist autorizat. Astfel ca managerii se găsesc în fața unei alegeri dificile între a risca sancțiuni legale sau a închide temporar farmacia, cu consecințe financiare semnificative sau a reduce programul farmaciei cu impact asupra nivelului și calității serviciilor livrate pacienților și publicului”, spune într-un interviu pentru FarmaciaViitorului.ro Dr. Marius Cherecheș, farmacist de profesie, care s-a implicat în ultimii ani în dezvoltarea unor proiecte inovative în domeniul farmaceutic.

farmacist1.jpg

În acest context, susține Marius Cherecheș, conceptul Locum devine un aliat de nădejde pentru manageri, find o opțiune ușor accesibilă unde pot găsi și angaja farmaciști pentru orice perioadă de timp au nevoie. Astfel, managerii pot asigura continuitatea serviciilor farmaceutice fără a depune eforturi suplimentare și fără a-și expune afacerea la riscuri inutile.

„În esență, Locum nu doar simplifică procesul de găsire și angajare a personalului temporar, ci și aduce un plus de securitate și stabilitate în gestionarea unei farmacii. Este o soluție care vine în întâmpinarea nevoilor managerilor și le permite să ofere servicii farmaceutice de calitate superioară clienților lor, fără a fi copleșiți de problemele de recrutare”.

Fiecare farmacist are dreptul de a presta servicii în oricare farmacie

Potrivit interlocutorului nostru, Conceptul Locum este o oportunitate unică pentru farmaciști, oferindu-le posibilitatea de a acționa ca înlocuitori temporari atunci când colegii lor permanenți nu sunt disponibili. Este un cadru legal care permite farmaciștilor să lucreze în diverse zone ale industriei farmaceutice, fără a fi nevoie să fie angajați în mod permanent. În temeiul legii care reglementează profesia de farmacist ca o profesie liberală, fiecare farmacist are dreptul de a presta servicii în oricare farmacie, iar pentru această activitate, poate alege să se organizeze juridic sub forma de PFI (persoană fizică independentă) înregistrată la ANAF.

“Farmaciștii care aleg Locum au multe beneficii. În ceea ce privește gestionarea programului lor, ei sunt extrem de flexibili și au ocazia de an acumula experiențe diverse, precum și de a construi relații profesionale valoroase în industria farmaceutică. În plus, această opțiune are potențialul de a le aduce beneficii financiare substanțiale deoarece le oferă mai multe oportunități de câștig prin recompensarea eforturilor lor și prin optimizarea fiscală legală”, explică Marius Cherecheș.

Cum funcționează platforma?

locum.ro este prima platformă din România care implementează acest sistem și facilitează accesul farmaciștilor la joburi Locum.

Procesul este simplu:

  • Farmaciile postează anunțuri: Farmaciile își creează cont pe platformă și postează anunțuri cu detaliile necesare pentru perioadele în care au nevoie de farmaciști înlocuitori. Această etapă simplificată face procesul de căutare a personalului mult mai eficient;

  • Farmaciștii aplică pentru joburi: Farmaciștii, pe de altă parte, își creează conturi și au acces instantaneu la anunțurile postate de farmacii. Pot naviga printre opțiuni și pot aplica pentru joburile care se potrivesc cel mai bine profilului lor profesional și preferințelor personale;

  • Se generarează automat contractele: După ce farmacia selectează un farmacist pentru postul vacant, platforma generează automat contractul necesar și documentele necesare farmaciei pentru comunicarea cu CJAS sunt disponibile online. Acest proces simplifică procedurile administrative și economisește timp;

  • Se presteaza serviciului și se face plata: Farmacistul prestează jobul și primește plata prin intermediul platformei imediat, fără să fie necesară întocmirea statelor de plată sau să aștepte ziua de plată a salariilor. În plus, plata serviciilor este garantată în platformă. Această funcționalitate face totul foarte transparent și eficient pentru ambele părți.  

“Pentru farmaciști, această platformă poate fi considerată ca un market-place online de joburi unde pot naviga rapid și să găsi oportunități care se potrivesc perfect cu cariera lor. Cu toate acestea, pentru a garanta că totul funcționează fără probleme, atât farmaciile, cât și farmaciștii trebuie să treacă printr-un proces de validare la înregistrare, bazat pe documente financiare și profesionale, necesare pentru exercitarea profesiei de farmacist. Acest lucru asigură că toate părțile implicate sunt corect reprezentate și protejate în procesul de angajare Locum”, adaugă Marius Cherecheș.

Modelul este aplicat cu succes și în alte state

Sistemul Locum este o practică comună în multe părți ale lumii. Medicii și farmaciștii din diferite țări au folosit acest sistem pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale și farmaceutice în Marea Britanie, Germania, Franța, Irlanda, Australia, Canada sau SUA.

“Chiar dacă poate părea o noutate în România, este important să înțelegem că acest concept este funcțional, testat și implementat cu succes în sistemele farmaceutice ale multor țări occidentale. Asta pentru ca este o modalitate eficientă de a gestiona cererea sporită, absențele temporare și de a aduce flexibilitate în furnizarea serviciilor profesionale”, concluzionează Marius Cherecheș.

Marius Cherecheș a absolvit Facultatea de Farmacie la UMFST GE Palade Tîrgu Mureș în 1996 și a obținut titlul de doctor în farmacie al UMF Iuliu Hațieganu din Cluj în 2019. Experiența sa profesională include toate zonele industriei farmaceutice – producție, distribuție și farmacii, precum și diverse funcțiuni (farmacist de producție, management, marketing, dezvoltare, supply chain, regulatory). În 2009 a fondat Ecofarmacia Network, un lanț regional de farmacii în Transilvania. În calitate de director general, a dezvoltat rețeaua de farmacii până la 33 locații, în 6 județe. Firma a fost cumpărată în 2020 de Help Net Farma (Phoenix Group).

SURSA: farmaciaviitorului.ro

Anchor 1
Anchor 2
bottom of page