top of page

Chirii, cazare și utilități în UK

Suport oferit de angajator 
  
În majoritatea cazurilor, atât în mediul public, cât și în cel privat, angajatorii oferă suport candidaților în vederea găsirii unei locuințe. 
 

Atenție! Sunt angajatori care nu oferă suport în ceea ce privește găsirea unei chirii potrivite pentru dumneavoastră. Important este că veți ști toate detaliile ofertei înainte de a semna contractul. Astfel, veți fi informați și veți alege cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră. 
  
În cazul spitalelor, asistenții medicali pot opta pentru locuirea în cadrul căminelor spitalului, alături de alți asistenți medicali. Același lucru este posibil și în cazul azilelor de bătrâni, unde asistenții medicali au posibilitatea de a locui în case puse la dispoziție de angajatori, pentru cei care lucrează într-o unitate medicală deținută de aceștia. 
  
Principalul avantaj este că, în aceste locuri, chiriile sunt sub media pieței. 
  
De asemenea, angajatorul mai poate oferi suport financiar pentru cei care nu doresc să opteze pentru opțiunile enumerate mai sus (în unele cazuri angajatorii cer asistenților restituirea sumei din salariu). 

Chiriile și utilitățile în UK 
  
Iată câteva informații utile cu privire la costurile cu chiriile și utilitățile, pentru orașele mari, în funcție de zona din oraș în care doriți să locuiți: 

Costuri cu utilitățile pe lună: Medie / Interval:

Utilitati de bază (electricitate, caldură, apă, gunoi) pentru un apartament de 85m2 

  • Media: 150£ / lună

  • Interval: 100 - 200£ / lună

Internet (6Mbps, Unlimited Data, Cable / ADSL)

  • Media: 20£ / lună

  • Interval: 15 - 25£ / lună

Costul cu chiria (în funcție de numărul camerelor și de zonă) pe lună: Medie / Interval:

Apartament cu 1 Dormitor în Centru

  • Media: 690£ / lună

  • Interval: 525 - 1.000£ / lună

Apartamet cu 1 Dormitor în Cartiere

  • Media: 576£ / lună

  • Interval: 425 - 800£ / lună

Apartament cu 3 Dormitoare în Centru

  • Media: 1.194£ / luna

  • Interval: 850 - 2.000£ / luna

Apartament cu 3 Dormitoare în Cartiere

  • Media: 915£ / lună

  • Interval: 650 - 1.300£ / lună

Descărcați Gratuit Broșura "Cost of Living in the UK" de aici!

IMPORTANT!

Agențiile sau proprietarii privați care închiriază o locuință doresc: plata pentru o lună garanție + plată pe luna în curs + comisionul (în cazul agențiilor). 
  
Sumele variază în funcție de orașul în care doriți să locuiți. Pentru a putea face o comparație de costuri între orașele din UK, vă sfătuim să accesați următorul link: 

 

 

Informații utile cu privire la acest subiect puteți regăsi mai jos, într-un interviu acordat de doi dintre candidații care au colaborat cu VPL Healthcare, Iustin și Cătălin, Middlesbourgh, England, cărora le mulțumim pentru ajutorul acordat. 

 

1. Asistenții au posibilitatea de a colabora atât cu agențiile, cât și cu proprietarii privați. Care este cea mai avantajoasă alegere?

 

 „Agentii vs propietari privați: din experiența personală NU RECOMANDĂM PROPRIETARII PRIVAȚI. Unii oferă doar o înțelegere verbală care nu are nici o valoare, fac ce vor ei în casă în sensul că intră fără să te anunțe; în cazul în care casa e Student Accomodation îți pot aduce alte persoane în casă fără să te anunțe. Dacă vrei să pleci îți spun că nu poți până la o anumită dată și din senin apare "CONTRACTUL". Riști să nu mai recuperezi garanția, etc (nu generalizez, e doar o experiență personală și nu recomandăm altora să închirieze de la proprietari privați. Agentiile ofera un contract clar, se comportă cu profesionalism, dacă ai o problemă în casă gen ceva de reparat îi suni și se rezolvă imediat etc. Poate fi un pic mai scump să închiriezi printr-o agenție, dar nu întotdeauna și nu cu foarte mult, plus că ai o gamă mai largă de unde să alegi. Daca închiriezi printr-o agenție și ulterior mai vine o persoană în casă, chiria va rămâne aceeași (pe persoană se va plăti mai puțin), pe când la un proprietar, chiria se va modifica (în sensul că pe persoană se va menține aceeași chirie ca înainte). Știu că e mai greu să închiriezi printr-o agenție la început pentru că nu ai un istoric în țara asta, din această cauza agențiile de recrutare apelează la proprietari privați, însă în momentul în care un asistent vine aici trebuie să fie atent la aspectele de mai sus, eventual să ceară să vadă mai multe case, chiar și cu alți proprietari.”

 

2. Între ce sume variază chiriile?

 

"Chiriile pentru zona în care locuim se învârt în jurul următoarelor sume:

a)  pentru o casă cu o cameră (dormitor, baie, bucătărie, lounge-toate casele de aici au și un lounge indiferent de nr de camere) chiria pornește de la 250£ / lună pentru o casă nemobilată/neutilata și poate ajunge până la 500£ mobilată/utilată indiferent de zonă. Pentru cine vrea extra comfort, se poate plăti și mai mult :) 

 

b) pentru o casă cu 2-3 camere se poate plăti între 400£ nemobilată și 700£ mobilată, indiferent de zonă

 

c) mai există un tip de case / apartamente gen Student Accomodation, unde împarți casa / apartamentul cu mai multe persoane, de obicei acest tip de locuințe sunt mobilate și utilate, se plătește pe cameră, iar chiriile sunt undeva între 200£ - 300£, indiferent de zonă. 

 

d) în orașele mai mari, se găsesc și apartamente (blocuri), însă în orașele mai mici (populație sub 150.000 locuitori) găsești cu preponderență case cu parter + 1 etaj sau parter + 2 etaje, prețurile fiind cele de mai sus. 

 

La acestea, se adaugă și plata utilităților + Council Tax (sau taxa la primărie). Utilitățile ajung undeva la 20 - 30£ / lună, council tax diferă de tipul casei și numărul de persoane la care se împarte această taxă (pentru Council Tax, fiecare poate intră pe site-ul primăriei din zona unde va merge (search pe Google - Council Tax Middlesbrough de exemplu. Aici fiecare casă are un VALUATION BAND, unde BAND-ul este de la categoria A la H în funcție de condițiile din casă, unde BAND A înseamnă cea mai mică taxă / an, iar H cea mai mare. Taxa se poate plăti anual sau lunar, e fixă, se aplica pe casă (nu diferă dacă în casă locuiește o persoană sau 5, dar se poate împarți la numărul de persoane). Cine vrea să afle cât e Council Tax pentru casa unde va locui, poate intra pe site-ul primăriei din zona respectivă și să consulte lista cu VALUATION BAND. Această lista o pun la dispoziție și agențiile pe site-ul lor pentru fiecare casă, aflându-se în broșura lor. 


Repet, aceste sume se aplică zonei unde locuim noi."

  
3. Dacă se dorește să se locuiască într-o casă cu alte persoane, la ce sumă s-ar ridica chiria și cum trebuie plătită (pe cameră sau chiria pe casă împărțită la numărul de oameni care locuiesc în ea)?  

 

 "În cazul în care locuiesc mai multe persoane în casă, chiria se împarte pe cameră. Dacă într-o cameră locuiește un cuplu, chiriașii trebuie să se înțeleagă între ei / sau cu proprietarul (în cazul în care e o persoană privată)." 

 

 4. Îmi puteți recomanda câteva link-uri utile în care candidații poți găsi și alte informații? 

 

"Ca și link-uri, cum am spus mai sus, pentru Council Tax, fiecare poate intra pe site-ul primăriei din zona unde va merge. 
  
Pentru a închiria locuințe, recomand site-ul Right Move, fiind un site unde toate agențiile din țară își postează ofertele, pentru fiecare oraș (deci toate ofertele în același loc, indiferent de zonă). Pe acest site, fiecare poate să își facă o idee corectă cu privire la chirii și taxa pe care va trebui să o plătească pentru casă. Prețurile de pe acest site SUNT REALE și oricine vede cât și pentru ce plătește. 
  
O altă taxă în această țară, este TV LICENCE, costă 150 £ / an, se plătește indiferent dacă ai sau nu TV / laptop / smart phone etc. Autoritățile pot verifica acest lucru, în cazul în care ești prins că folosești cele de mai sus, se poate plăti o amendă care poate ajunge undeva la 1.000£, deci atenție la acest aspect. 
  
Un aspect pozitiv este că toate taxele de mai sus, inclusiv chiria, se pot plăti online sau prin Direct Debit, direct din contul bancar (toată lumea are cont bancar, nu poți locui aici fără cont bancar). 
  
Informațiile pe care vi le-am oferit sunt orientative, pentru unele exacte recomand a se consulta site-urile de mai sus! 
  
Cam astea sunt informațiile pe care le putem oferi, am încercat să fim cât mai obiectivi și sper să fie de folos. Dacă pe viitor veți avea nevoie și de alte informații, nu ezitați să ne contactați!” 

bottom of page