Primul centru din sud estul Europei de analiză morfologică şi spectrală a calculilor renali a fost înfiinţat, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi. Centrul va purta numele profesorului francez Michel Daudon, prezent la inaugurare, care a donat o parte din colecţia sa de grafice şi ilustraţii.
Primul centru din sud estul Europei de analiză morfologică şi spectrală a calculilor renali a fost înfiinţat, vineri, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi. Centrul va purta numele profesorului francez Michel Daudon, prezent la inaugurare, care a donat o parte din colecţia sa de grafice şi ilustraţii.
„Profesorul Daudon este creatorul unei biblioteci care are mai mult de 5.000 de grafice, fiecare dintre acestea fiind ataşate unei compoziţii speciale a calcului renal. El ne-a donat o parte din această bibliotecă. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, dar şi a acestei donaţii am înfiinţarea acest centru. În urma înfiinţării lui, avantajul este al pacienţilor, în scopul suferinţei lor. Asta pentru că poate fi ţinută sub control recidiva, iar analizele nu necesită spitalizare. Nu mai supunem bolnavii la chinul unei alte internări în spital. După ce finalizăm toate investigaţiile avem o discuţie cu pacientul, îi explicăm ce am găsit, de ce să se ferească, ce tratament să urmeze şi când să revină la control”, a explicat prof. dr. Cătălin Pricop, coordonatorul Centrului de analiză morfologică şi spectrală a calculilor renali.
Prezent la inaugurarea centrului, profesorul Michel Daudon consideră că înfiinţarea acestui centru va scădea în mod semnificativ suferinţele provocate de recidivele litiazice.
„După cunoştinţele mele, la Iaşi este primul centru cu acest specific care se înfiinţează în sud estul Europei. Consider că înfiinţarea acestui centru în peisajul medical al Europei de Est va schimba foarte mult analiza pacienţilor litiazici şi va diminua foarte mult suferinţa acestor pacienţi”, a declarat prof. Michel Daudon.
10% din pacienţii ce necesită dializă cronică sunt afectaţi şi de litiază renală
Potrivit medicului nefrolog Ionuţ Nistor, litiaza renală este afectează aproximativ 10% din persoanele care ajung la dializă cronică.
„În judeţul Iaşi sunt aproximativ 60 de pacienţi care au ajuns la dializă din cauza problemelor datorate litiazei renale, pentru că rinichii şi-au pierdut funcţia după infecţii repetate sau după atacuri repetate de colică renală. Indirect, acest fapt duce la un cost crescut pentru societate, întrucât aceşti pacienţi au nevoie de o supraveghere renală pentru tot restul vieţii, adică echivalentul 20.000 de euro pe an”, a explicat dr. Ionuţ Nistor.
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a punctat că Spitalul „Dr. C.I. Parhon” va intra din acest an într-un program de investiţii şi va beneficia de un buget mai mare decât Spitalul de Recuperare, celălalt spital din subordinea municipalităţii.
Sursa: Agerpres