top of page
Stiri Medicale
7 medicamente noi recomandate pentru aprobare la ultima întâlnire EMA

În perioada 9 – 12 octombrie 2023 a avut loc reuniunea Comitetului pentru medicamente de uz uman (CHMP) a Agenției Europene pentru Medicamente, în cadrul căreia s-au discutat următoarele aspecte:

medicamente.jpg

1. ȘAPTE MEDICAMENTE NOI RECOMANDATE PENTRU APROBARE

 

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a recomandat șapte medicamente pentru aprobare la reuniunea sa din octombrie 2023.

CHMP a adoptat un aviz pozitiv pentru Agamree* (vamorolonă), pentru tratamentul distrofiei musculare Duchenne, o afecțiune genetică caracterizată prin pierderea progresivă a funcției musculare. 

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/agamree

 

Comitetul a recomandat acordarea unei autorizații de punere pe piață condiționate pentru Elrexfio* (elranatamab), pentru tratamentul pacienților adulți cu mielom multiplu recidivat sau refractar, un cancer rar

al măduvei osoase care afectează celulele plasmatice, un tip de globule albe care produce anticorpi.

 

Acest medicament a fost sprijinit prin schema de medicamente prioritare (PRIME) a EMA, care oferă suport științific și de reglementare precoce și îmbunătățit pentru medicamente promițătoare cu potențial de a răspunde nevoilor medicale nesatisfăcute. Vezi mai multe detalii la: 

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/elrexfio

Comitetul a acordat un aviz pozitiv pentru Elucirem (gadopiclenol) și duplicatul său Vueway, două medicamente de diagnostic pentru a îmbunătăți detectarea, vizualizarea și a ajuta la caracterizarea leziunilor din sistemul nervos central și din alte regiuni ale corpului, inclusiv sânul, ficatul și prostata. 

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/elucirem 

 

Loargys* (pegzilarginază), a primit o opinie pozitivă în circumstanțe excepționale pentru tratamentul hiperarginemiei, o boală rară cu semne clinice neurologice, inclusiv spasticitate, ataxie, hiperreflexie, incoordonare și convulsii. 

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/loargys

CHMP a recomandat acordarea unei autorizații de punere pe piață pentru Rezzayo* (rezafungin), pentru tratamentul candidozei invazive, o infecție fungică gravă cauzată de Candida. 

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/rezzayo

Comitetul a adoptat un aviz pozitiv pentru Veoza (fezolinetant), pentru tratamentul simptomelor vasomotorii moderate până la severe (bufeuri) asociate menopauzei.

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/veoza

2. RECOMANDĂRI PRIVIND EXTINDEREA INDICAȚIEI TERAPEUTICE PENTRU 8 MEDICAMENTE

Comitetul a recomandat 8 extensii de indicație pentru medicamentele care sunt deja autorizate în Uniunea Europeană (UE): Brukinsa, Imfinzi, Jemperli, Keytruda, Praluent, Prevymis*, Rubraca și Veyvondi.


https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/brukinsa
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/imfinzi
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/jemperli
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/keytruda-0
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/praluent
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/prevymis
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/rubraca
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/veyvondi

3. RETRAGERI DE CERERI

Două cereri de autorizație de punere pe piață au fost retrase în timpul evaluării lor: Jivadco,pentru tratamentul cancerului de sân, și Sugammadex Lorien, pentru inversarea blocajului neuromuscular indus de rocuroniu sau vecuronium.

Documentele cu întrebări și răspunsuri privind aceste retrageri sunt disponibile la: https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/withdrawn-applications/jivadco

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/withdrawn-applications/sugammadex-lorien

O cerere de extindere a indicațiilor terapeutice a fost retrasă:
RoActemra, pentru utilizarea acestui medicament în tratamentul bolilor pulmonare interstițiale, tulburări care provoacă cicatrici în plămâni, asociate cu scleroza sistemică.

Documentele cu întrebări și răspunsuri privind aceste retrageri pentru extinderea indicațiilor terapeutice sunt disponibile la:
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/withdrawn-applications/roactemra

4. DEMARAREA DE REEXAMINĂRI

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață pentru Translarna* și Blenrep* au solicitat o reexaminare a opiniilor EMA din septembrie 2023. După primirea motivelor cererilor, Agenția își va reexamina opiniile și va emite recomandări finale.


https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-non-renewal-authorisation-duchennemuscular-dystrophy-medicine-translarna
https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-non-renewal-authorisation-multiplemyeloma-medicine-blenrep

Rezultatul reexaminării

În urma unei reexaminări, CHMP a confirmat recomandarea sa inițială de a refuza acordarea unei autorizații de punere pe piață pentru Albrioza* (fenilbutirat de sodiu/ursodoxicoltaurină). Acest medicament a fost destinat pentru tratamentul sclerozei laterale amiotrofice, o boală neurologică rară care afectează celulele nervoase din creier și măduva spinării care controlează mișcarea musculară voluntară. Pentru mai multe informații despre această opinie de reexaminare, consultați documentul cu întrebări și răspunsuri disponibil la:
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/albrioza

5. ÎNCEPUTUL PROCEDURII DE ARBITRAJ

CHMP a început o reevaluare a tuturor informațiilor disponibile cu privire la beneficiile și riscurile Ocaliva* (acid obeticolic), un medicament utilizat pentru a trata adulții cu colangită biliară primară, o afecțiune autoimună care determină distrugerea treptată a căilor biliare mici din ficat, care poate duce la insuficiență hepatică și crește riscul de cancer la ficat.

Reevaluarea se efectuează în conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 726/2004.

Comunicatul integral poate fi accesat aici.

SURSA: farmaciaviitorului.ro

Anchor 1
Anchor 2
bottom of page