top of page
Stiri Medicale

Ambulatoriul unui mare spital din România va fi dotat cu aparatură medicală performantă, ce urmează să fie achiziționată cu fonduri europene. E vorba de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello ” din Cluj, unitate ce se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Aparatura, ce urmează să fie achizioționată în baza unui proiect în valoare de peste 4 milioane de lei, va fi folosită pentru diagnosticarea completă a pacienților care suferă de diferite forme ale bolilor respiratorii.

Ambulatoriul_unui_mare_spital_din_Români

„Cele 18 echipamente pe care Consiliul Județean le va achiziționa pentru a dezvolta și diversifica activitatea ambulatoriului sunt: un aparat de radiologie digitală, un ecovideobronhoscop, două videobronhoscoape, un bodypletismograf și un aparat destinat ergospirometriei. Totodată, instituția spitalicească va beneficia și de un turn de laparoscopie (toracoscopie), două lămpi scialitice cu doi sateliți destinate sălilor de operație, o masă de operație mobilă electromecanică seria 5000, doi analizori de gaze și ioni și șase monitoare funcții vitale. Necesitatea acestor aparaturi este justificată de faptul că, în prezent, ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie nu dispune de bodypletismograful necesar pentru diagnosticarea completă a pacienților cu boli respiratorii restrictive, de ergospirometrul util în diagnosticarea afecțiunilor de dinamică respiratorie induse de efort, instituției spitalicești lipsindu-i și analizorii de gaze și ioni, necesari pentru a efectua o analiză sanguină a gazelor la nivel arterial.

În ceea ce privește celelalte echipamente, investiția este mai mult decât necesară întrucât cele existente sunt insuficiente, vechi, uzate și nu mai sunt la fel de eficiente din punct de vedere tehnic”, se arată într-un comunicat de presă al forului județean.

Finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Obiectivul Specific 8.1 – Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate „Operațiunea A – Ambulatorii”, proiectul are o valoare totală de 4.231.759 de lei, din care 4.147.123,82 lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă solicitată, iar contribuția proprie a Consiliului Județean Cluj este de 84.635,18 lei.

 

În momentul de față, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” deservește întreaga zonă a Transilvaniei, însă aici ajung pacienți cu diferite afecțiuni pulmonare, din toate zonele țării.

SURSA: StiriMed.ro

bottom of page