top of page
Stiri Medicale

Mituri medicale: 10 concepții greșite despre cancerul de sân

Luna octombrie este luna națională pentru conștientizarea cancerului de sân. Având în vedere acest lucru, vrem să atragem atenția pe unele dintre cele mai frecvente neînțelegeri asociate cu cancerul de sân.

Potrivit sursei de încredere a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2020, 685.000 de persoane au murit de cancer mamar, iar 2,3 milioane au primit un diagnostic.

„La sfârșitul anului 2020, erau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani, ceea ce îl face cel mai răspândit cancer din lume”.

Prevalența sa ar putea explica de ce există o gamă largă de mituri atașate la acesta. Aici vom aborda 10 dintre cele mai frecvente neînțelegeri.

1. O leziune a sânului poate provoca cancer de sân

„Vătămarea sânului nu poate provoca cancer de sân”, a explicat dr. Zeidman, „cu toate acestea, poate provoca modificări la sân care pot imita cancerul de sân la imagistică”.

Acest proces se numește„ necroză grasă ”, și poate arăta ca o masă neregulată cu margini zimțate pe o mamografie, la fel ca apariția unui nou cancer mamar. Cel mai bun mod de a distinge cancerul de necroza grăsimilor este cu o biopsie cu ac.

2. Sutienele cu sârmă cresc riscul de cancer mamar

Deși sutienele cu sârmă nu cresc riscul de cancer mamar, se recomandă sutiene fără fir.

Sârma poate irita pielea de sub sân, ceea ce poate duce la ruperea pielii. Această defalcare poate permite bacteriilor să pătrundă în sân provocând infecție.

treatment-resistant-breast-cancer.jpg

3. FIV crește riscul de cancer mamar

Ca parte a procedurii de fertilizare in vitro (FIV), medicii prescriu adesea medicamente care stimulează ovarele să producă ouă. Aceste medicamente imită sursa de activitate a estrogenului.

Din această cauză, unii experți s-au întrebat dacă ar putea încuraja creșterea cancerului de sân receptori estrogeni pozitivi. După cum sugerează și numele, aceste celule canceroase au receptori de estrogen pe membranele lor.

4. Nimeni din familia mea nu a avut cancer de sân, așa că nu îl voi dezvolta

Este foarte frecvent ca persoanele cu un nou diagnostic de cancer de sân să realizeze cât de șocați sunt ei considerând că nu au antecedente familiale.

Marea majoritate a persoanelor diagnosticate cu un nou cancer de sân nu au factori de risc. De fapt, cel mai semnificativ factor de risc pentru apariția cancerului de sân este faptul că este o femeie.

Doar aproximativ 5-10%  a cancerelor de sân sunt cauzate de o mutație genetică transmisă între membrii familiei. Acest lucru înseamnă că majoritatea cancerelor de sân sunt sporadice sau nu au o cauză ereditară.

Deoarece istoricul familial este doar un factor în riscul de cancer mamar, screening-ul este important.

5. A fi stresat poate provoca cancer de sân

Odată cu stresul mereu prezent al vieții moderne, nu este de mirare că oamenii sunt îngrijorați de modul în care stresul ar putea afecta sănătatea.

Totuși, nu există absolut nicio dovadă care să susțină o legătură între stres și cancerul de sân. De fapt, există dovezi care susțin că stresul nu crește riscul de cancer mamar.

CUP-BR_656X410_0_0.jpg

6. Un stil de viață sănătos elimină riscul de cancer mamar

Deși este adevărat că femeile aflate în postmenopauză, care sunt supraponderale, prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de sân, nu poate face o femeie nimic pentru a elimina riscul de cancer de sân.

Chiar și femeile care suferă mastectomie bilaterală sunt încă expuse riscului de a dezvolta un nou cancer mamar.

7. Cancerul de sân se întâmplă numai adulților în vârstă

Deși este adevărat că riscul de cancer de sân crește odată cu îmbătrânirea femeilor, iar vârsta medie a unui nou diagnostic de cancer de sân este de 61 de ani, cancerul de sân poate apărea mult mai devreme.

Aproximativ 5% din noile diagnostice de cancer mamar sunt la femeile cu vârsta sub 40 de ani. Din păcate, au fost raportate femei despre vârsta de 20 de ani și chiar adolescenți care au fost diagnosticați. Există, de obicei, o istorie familială puternică la aceste tinere femei.

8. Toate nodulii din sân semnalează cancer de sân

Acesta este un mit - nu toate nodulele din sân sunt cancer. Majoritatea nodulilor sânilor noi sunt benigne. Și, dacă ați avut o mamografie recentă care a fost normală, atunci acest procent este probabil chiar mai mare.

9. Avortul crește riscul de cancer mamar

Motivul pentru care apare această întrebare este că știm că riscul de cancer mamar este direct legat de expunerea la estrogeni iar avortul întrerupe ciclul hormonal normal al sarcinii.

În afară de această analiză, au existat și alte câteva studii la scară largă care au ajuns la aceeași concluzie.

10. Purtarea unui telefon în sutien poate provoca cancer

Nu există dovezi care să susțină faptul că telefoanele mobile cauzează cancer.

Cu toate acestea, nu avem studii pe termen lung, deci s-ar putea să vedem acest lucru în viitor. Deocamdată, de ce nu poți pune telefonul în buzunar sau în geantă?

Cancerul de sân este frecvent și, deși un stil de viață sănătos ar putea reduce riscul într-o anumită măsură, vigilența este esențială. Cu cât un medic prinde mai devreme cancerul de sân, cu atât sunt mai mari șansele de a supraviețui.

SURSA: https:medicalnewstoday.com

breastawarenessmonth.jpg
bottom of page